Firefox 3.5 je oficiálne dostupný, aj v slovenčine

Opäť rýchlejšie načítavanie stránok, lokalizovanie polohy užívateľa, prehrávanie multimediálnych súborov bez potreby inštalovania dodatočných doplnkov. Tieto ale aj mnohé iné novinky v sebe skrýva aktuálna verzia prehliadača Mozilla Firefox, ktorá je dostupná v 70 jazykoch vrátane slovenčiny.

02.07.2009 12:59
Mozilla Firefox 3.5, prehliadač, internet,... Foto:
Nová verzia prehliadača Mozilla Firefox 3.5 je obohatená o niekoľko noviniek.
debata

Ale pekne po poriadku. Surfovať bez zanechania akýchkoľvek stôp v prehliadači je namáhavé a časovo náročné. Súbory Cookies, história alebo pamäť prehliadača bolo doteraz nutné vždy pracne odstraňovať alebo inštalovať ďalšie doplnky, ktoré sa o to postarali za nás. Vo verzii 3.5 preto pribudlo takzvané Súkromné prehliadanie webu, ktoré stačí aktivovať klávesovou skratkou Ctrl+Shift+P alebo priamo cez menu Nástroje. Ak je mód aktivovaný, po ukončení práce s prehliadačom sa z neho odstránia všetky pozbierané dáta a ďalší užívateľ tak neuvidí, čo nás na webe zaujímalo. A hlavné využitie? Napríklad v internetovej kaviarni alebo na spoločnom počítači v domácnosti.

Zvýšenie rýchlosti pri načítavaní stránok sľubuje snáď každá nová verzia akéhokoľvek prehliadača. Firefox 3.5 prichádza s podporou akcelerátoru TraceMonkey, ktorý má zrýchliť načítavanie javaskriptov na stránkach. Napriek tomu, že názorné obrázky ukazujú až dvojnásobné zrýchlenie oproti predchádzajúcej verzii, je viac než pravdepodobné, že nové vylepšenie bežný užívateľ takmer nespozoruje.

Omnoho významnejšou je natívna podpora otvorených audio a video formátov (Ogg Vorbis a Ogg Theora). Prehliadač si tak s prehrávaním niektorých multimédií poradí aj bez doinštalovaného flashu.

Nový Firefox dokáže vystopovať kde sa približne nachádzame a stránkam, ktoré si túto informáciu vyžiadajú ju v jednoduchosti poskytne. Samozrejme ide o citlivú informáciu, a preto jej odoslanie musí užívateľ najprv schváliť. Čo za to dostane? Stránky, ktoré využívajú lokalizovanie polohy, dokážu užívateľovi poskytnúť relevantné služby a informácie priamo z jeho okolia.

Spomínané vylepšenia patria k najvýraznejším v novej verzii. Celkovo ich je samozrejme viac, nemožno ich však už označiť priamo ako horúce novinky. Len spomenieme, že sa medzi nimi nachádza napríklad vymazávanie histórie za posledných niekoľko hodín či dní, obnovenie všetkých zatvorených kariet ale aj lepšia správa záložiek.

debata chyba