Prehliadač Mozilla Firefox oslavuje päťročnicu

Presne pred piatimi rokmi uzrela svetlo sveta prvá oficiálna verzia alternatívneho internetového prehliadača Mozilla Firefox. Za tento relatívne krátky čas si dokázal vybudovať stabilnú pozíciu na trhu a v súčasnosti už pomaly lezie po krku svetovej jednotke, Internet Exploreru.

11.11.2009 00:56
Mozilla Firefox Foto:
Ilustračné foto
debata

Dátum 9. 10. 2004 sa navždy zapísal do kroniky zakladateľov spoločnosti Mozilla Foundation. Práve k tomuto dátumu sa totiž oficiálne viaže vznik novodobého multiplatformového internetového prehliadača Mozilla Firefox, ktorý si postupom času získal druhú najväčšiu základňu s približne 300 miliónmi používateľov a 25 percentným podielom na celosvetovom trhu. Prehliadač je dostupný v sedemdesiatich jazykoch s viac než štyrmi tisíckami najrôznejších doplnkov.

Prehliadač sa do svojej oficiálnej podoby formoval viac než dva roky. V septembri 2002 bola na verejnosť uvedená jeho prvá testovacia verzia s názvom Phoenix. Pod touto značkou sa však dlho neudržal a kvôli sporom so spoločnosťou používajúcou rovnaký obchodný názov produktu sa v roku 2003 premenoval na Firebird. Ani tento názov sa však neujal. Definitívne premenovanie na Mozilla Firefox priniesla až v roku 2004 prvá oficiálna verzia produktu. V súvislosti s jubileom zverejnila Mozilla na svojich stránkach krátke animované video o histórii prehliadača.

V týchto dňoch bola zároveň pre verejnosť uvoľnená aj nová verzia tretej generácie prehliadača s okrúhlym číslom 3.5.5. Okrem opravných balíčkov však neprináša žiadne prevratné novinky.

debata chyba