Internetová šikana núti rodičov zasahovať do súkromia detí

Výstava CES nepatrila len hardvéru. Svoje myšlienky a projekty prišli odprezentovať aj softvéroví vývojári. Americká spoločnosť Safe Communications predstavila projekt MouseMail, ktorý má pomôcť rodičom efektívne chrániť ich ratolesti pred nástrahami internetu.

14.01.2011 16:56
internet, počítač, dieťa, bezpečnosť na... Foto:
Ilustračné foto
debata

Projekt MouseMail bol oficiálne predstavený na veľtrhu spotrebnej elektroniky v Las Vegas počas minulého týždňa. Jeho cieľom je pomôcť rodičom chrániť deti pred internetovou šikanou či sexuálnym obťažovaním. Podobných ambicióznych projektov existuje mnoho, MouseMail ale dúfa, že sa mu podarí odštartovať malú revoltu, ktorá potlačí činnosť internetových pedofilov, vydieračov a agresorov.

S pomocou bezplatného softvéru získajú rodičia prístup k filtrovaniu doručených sms správ a e-mailov. Akýkoľvek mail či správa, ktorá obsahuje vybranú skupinu slov či pochádza od neznámej osoby bude najprv preposlaná na mailovú adresu alebo telefónne číslo jedného z rodičov. Ten bude musieť potvrdiť dôveryhodnosť zdroja a obsahu a až následne získa jeho potomok prístup k doručenému materiálu.

Kontrola a filtrovanie obsahu môže prebiehať aj na úrovni sociálnych sietí, zahŕňajúc Facebook, Twitter, YouTube alebo MySpace. Rodič môže získavať pravidelné reporty o činnosti svojho dieťaťa a navyše aj pasívne monitorovať akúkoľvek uskutočnenú komunikáciu. To je vraj jedným z predpokladov účinnej prevencie pred potenciálnymi nástrahami, ktoré by mohli vyvrcholiť vážnym problémom.

Zásah do súkromia detí pod rúškom prevencie a nefungujúcej osvety môže mať rôzne podoby. Otázne je, kam až siahajú hranice detského súkromia a anonymity na internete. Podobné projekty ich každým dňom posúvajú.

debata chyba