Ľudia vymenili budík za telefón a správy za Facebook

Zvyky ľudí sa pod vplyvom technológií menia. Smartfóny sú údajne prvou vecou, ktorú po zobudení berie väčšina z nich do rúk. Namiesto sledovania správ ľudia čítajú statusy na Facebooku, píšu SMS správy a hrajú hry.

29.12.2011 16:45
Mobil Foto:
Ilustračné foto
debata

Smartfón sa v priebehu niekoľkých rokov vypracoval na pozíciu nenahraditeľného spoločníka na cestách, v práci v spoločnosti, či všade tam, kde dokáže byť čo i len trochu nápomocný. Pôvodne zložitý operačný systém dnes dokáže obsluhovať aj niekto, kto v rukách drží smartfón vôbec po prvýkrát. Telefón je údajne prvou vecou, ktorú ľudia berú ráno do ruky.

Vstávanie podľa budíka je úplne bežné, no funkciu budenia v dnešnej dobe zastáva prevažne smartfón. Podľa netradičného prieskumu spoločnosti Ericsson je zvuk budíka spúšťačom všemožných činností spojených s používaním mobilného telefónu. Až jedna pätina používateľov smartfónov v USA sa po zobudení okamžite prihlasuje na Facebook, bez toho aby vstali z postele, v Číne si zas 15 percent ľudí pozerá internet, 10 percent číta maily a 14 percent prihlasuje na sociálne siete. Pre zmenu, obyvatelia Európy holdujú posielaniu raňajších SMS správ. Zaujímavosťou je, že jeden z 50 majiteľov múdrych telefónov si po prebudení zapína GPS, aby si tak overil trasu a miesto, ktoré potrebuje v priebehu dňa navštíviť.

Rozdiely medzi používaním inteligentných telefónov sú zreteľné v dobe, keď ľudia cestujú do práce či na obed. „Používanie smartfónov medzi dochádzajúcimi sa výrazne líši podľa toho, aký spôsob dopravy si vyberú. V USA, kde jazdí mnoho ľudí autom, sú intenzívne využívané GPS a mapy. Oproti tomu napríklad vo Švédsku, kde je zo všetkých západných krajín najväčší podiel ľudí dochádzajúcich do práce hromadnou dopravou, sú rozšírenejšie Facebook a on-line hry,“ uvádza sa v správe Ericssonu. Vzhľadom k veľkému percentu osôb cestujúcich autom je v severnej Amerike celkové používanie smartfónov behom dopravnej špičky nižšie než v iných regiónoch.

Záverom na odhľahčenie je snáď vhodné podotknúť, že smartfóny sú zdraviu škodlivé. Aspoň podľa odborníkov z Britskej asociácie chiropraktikov, ktorí svorne tvrdia, že telefóny sú na regulérne a dlhodobé používanie „primalé a majú príliš drobné gombíky.“ Po hodinách strávených nakláňaním sa k obrazovkám vznikajú poranenia nosného aparátu krku. Ak je však hlava vysunutá dopredu, môže sa zdať, že je až štyrikrát ťažšia, čím vzniká tlak na celé telo. Prejavom tohto tlaku je vraj diagnóza zvaná „textový krk“.

debata chyba