Microsoft zaspal na vavrínoch, tvrdí Steve Wozniak

Človek, ktorý stál pri zrode Applu, Steve Wozniak, považuje Microsoft za progresívnu firmu, ktorá stála pri zrode nových trendov, no kvôli dlhému čakaniu premrhala mnohé príležitosti. Naopak Applu sa podľa Wozniaka darí a dariť aj bude, a to aj po smrti Steva Jobsa.

27.08.2013 20:00
Microsoft, Windows, Silicon Valley, Bill Gates Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

„Microsoft zaspal na trhu, ktorý sám pred mnohými rokmi vybudoval,“ tvrdí pre server BBC spoluzakladateľ Applu, Steve Wozniak. Podľa neho prínos Steva Ballmera na čele firmy nebol až taký výrazný, ako v prípade Billa Gatesa, ktorý odišiel do aktívneho „dôchodku“ pred 13 rokmi. Napriek tomu, že sa Microsoft snaží využiť nové príležitosti, ktoré mu trh ponúka, prichádza s vlastnými riešeniami poväčšine neskoro. Či už ide o tablety Surface alebo spoluprácu s Nokiou pri presadení mobilnej platformy Windows Phone.

Apple si zachoval svoju auru aj po smrti Jobsa
Wozniak ťaženie Microsoftu porovnal s úspešnejším Applom, ktorý spolu so Stevom Jobsom zakladal. „Napriek tomu, že Apple je veľká firma, podarilo sa jej zostať dostatočne flexiblnou a inovatívnou, a to aj po smrti Steva Jobsa.“ Tim Cook je podľa Wozniaka ideálnym nástupcom, pri ktorého voľbe Jobs ani tentokrát nepochybil. „Steve Jobs vedel veľmi dobre odhadnúť, čo dokáže urobiť spoločnosť úspešnou. Jobs si viac-menej sám vybral Tima Cooka do pozície, ktorú sám zastával,“ tvrdí Wozniak.

Inovácie, ktoré zmenia svet nemožno čakať každý rok
V poslednej dobe mnohí kritizujú Apple kvôli laxnému prístupu k inováciám, s akými prišla firma na trh za čias Steva Jobsa. Podľa Wozniaka je však tento uhol pohľadu nesprávny. „Ľudia by mali pochopiť, že s úžasným novým produktom, ktorý zmení životy ľudí, sa nedá prísť na trh každý rok.“ Faktom je, že Apple k vrcholu výrazne potiahli mobilné zariadenia ako je iPhone či iPad.

Vojna, ktorá za to stojí
Zatiaľ čo v časoch, kedy bol trh relatívne prázdny si na primeranú reakciu konkurencie bolo potrebné niekoľko mesiacov počkať, v súčasných podmienkach sa musí Apple vysporiadať so silným konkurenčným tlakom z Ázie. Predovšetkým Samsung je tou firmou, ktorá dokáže vyvinúť tlak, ako nikto iný v segmente smartfónov a tabletov. „Aj keď Apple má skvelé produkty a technológie, je pre firmu ťažké presadiť sa s nimi na rozvojových trhoch tak, ako sa to podarilo Samsungu. Samsung má navyše silný marketing a rozvinutú distribučnú sieť na mnohých trhoch, ktoré pre Apple neboli dlho zaujímavé,“ tvrdí Wozniak. Zároveň dodal, že firma bude musieť viesť ťažký boj, ktorý bude za to stáť.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Apple #Steve Jobs #Steve Ballmer #Steve Wozniak