Nokia v boji rezignovala. Kupuje ju Microsoft

Nokia rezignovala a bojovať na trhu už s vlastnými silami už nebude. Novým majiteľom sa stal Microsoft, ktorý za firmu zaplatí takmer 5,5 miliardy eur. Očakávania sa naplnili.

03.09.2013 12:00
microsoft, nokia Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Množstvo nereálnych predsavzatí, úspechy a ešte väčšie neúspechy sprevádzali v posledných rokoch fínsku Nokiu, ktorá sa pokúsila niekoľkokrát zvrátiť predpovedaný osud. Po partnerstve s Microsoftom firma výrazne neožila, k úspechu ju nedotiahol ani systém Windows Phone a upustenie od platformy Symbian. Bývalý fínsky žralok sa teraz zveril do rúk Microsoftu, ktorý sa stane jeho oficiálnym vlastníkom. Za najväčšiu mobilnú divíziu Nokie s 35-tisíc zamestnancami zaplatí takmer 5,5 miliardy eur.

Renesancia, ktorá sa nekonala
Nokia patrila svojho času k najvplyvnejším značkám na mobilnom trhu. Nie je to až tak dávno, keď vyrábala a aj predávala najviac mobilných telefónov. Stimulujúci dopyt a premena trhu Nokii pridali na odvahe, aby sa tak pustila aj do nerozvážnych rozhodnutí, ktoré považovala dlhodobo za strategické. Jedným z nich bolo aj partnerstvo s Microsoftom a kompletný prechod na platformu Windows Phone u všetkých smartfónov strednej a vyššej triedy. Postupné odstavenie úspešného Symbianu a zmena zamerania bol riskantný krok, ktorý sa nevydaril. Nokia následne skúšala aspoň čiastočný návrat k výrobe lacných telefónov, no toľkých ľudí ako pred rokmi už neoslovila. Do kúta ju zahnali výrobcovia Androidov z Ázie či americký Apple.

Začalo sa to škrtmi v rozpočte
Šéf Nokie, Stephen Elop, si začal uvedomovať priepasť, do akej sa jeho firma rúti. Koncom roka 2012 rozhodol o predaji fínskej centrály za 170 miliónov eur, ktorú bola následne už len nájomníkom. Cieľom bolo aspoň čiastočne vykryť stratu, ktorá spoločnosti vznikla v treťom kvartáli minulého roka. Elop však musel čeliť aj tlaku akcionárov, ktorí boli obzvlášť v posledných mesiacoch netrpezliví a na prevratný úspech už neboli ochotní čakať. Riskantné rozhodnutia podľa analytikov nasvedčovali, že do hry musí vstúpiť niekto ďalší.

Úvahy o dlhodobej stratégii Microsoftu ovládnuť Nokiu sa naplnili. Napokon zasvätení ľudia o tom špekulovali minimálne v posledných dvoch rokoch, od momentu, kedy Nokia povýšila svojho zámorského partnera za svojho výhradného dodávateľa softvéru pre smartfóny. Paradoxne je to práve súčasný šéf Nokie, kto sa po troch rokoch vráti späť do Microsoftu. V roku 2010 z firmy odišiel, aby riadil vzostup fínskej legendy. Pre firmu z amerického Redmondu predstavuje dnes Nokia majestátny úlovok, u ktorého môže postupne začať s rozsiahlou reštrukturali­záciou, tentokrát už bez výraznejších zábran. „Mobilný segment má ohromný potenciál, no doposiaľ bol veľkou slabinou Microsoftu,“ myslí si konzultant spoločnosti Frost & Sullivan, Manoj Menon. Podľa neho môže teraz Microsoft napraviť smerovanie firmy a napraviť to, čo sa jej vlastnými silami nepodarilo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Microsoft #Stephen Elop