Opera predstavila svoj údajne revolučný prehliadač pre iPad

Intuitívne ovládanie, inteligentné zobrazenie stránok, žiadne rušivé elementy a neviditeľná bezpečnosť sú tým, čo robí nový prehliadač Coast od nórskej Opery výnimočným.

09.09.2013 18:15
opera coast, prehliadač Foto:
Prehliadač Opera Coast.
debata

Približne pred rokom a pol zadala Opera malému tímu vývojárov vytvoriť prehliadač, špeciálne určený pre tablety. V pondelok 9. septembra užívateľom sprístupnila výsledok svojho snaženia a nazvala ho Opera Coast. Prehliadač má byť podľa Opery revolučný a spriaznený so zvyklosťami užívateľov. Podľa šéfa vývoja, Huiba Kleinhouta, sa prehliadače za posledných niekoľko rokov príliš nezmenili. Rovnako tak sa užívateľom neprispôsobili ani prehliadače v smartfónoch a tabletoch, ktoré si vyžadujú o to väčšiu pozornosť, keďže užívateľ práve od nich vyžaduje väčšiu flexibilitu a pridanú hodnotu než v prípade desktopovej verzie. Opera má veľké ambície, zmeniť to. V popise novinky Coast hovorí ako o prvom skutočnom prehliadači pre tablety. Zatiaľ však len pre iPady od Applu.

Prehliadač Opera Coast. Foto: Opera Software
opera coast, prehliadač Prehliadač Opera Coast.

Prehliadač by sa mal prispôsobiť užívateľovi. Nie naopak
Bežným prehliadačom chýba flexibilita. Napokon je to vo väčšine užívateľ, ktorý sa musí prehliadaču prispôsobiť. Nie naopak. Opera Coast disponuje jednoduchým používateľským rozhraním, ktoré sa spolieha na gestá, dôverne známe zo samotného systému iOS. Po spustení užívateľa neobťažujú žiadne ovládacie prvky. K dispozícii má len jediné funkčné tlačidlo, ktoré ho presunie na hlavnú obrazovku. V pravom dolnom rohu sa ešte nachádza odkaz na zoznam naposledy navštívených stránok. Ovládanie prehliadača je nanajvýš intuitívne. Presunom prsta zo strany na stranu sa užívateľ vracia spať alebo vpred v histórii – rovnako ako v desktopovej verzii prehliadača Safari.

Takmer žiadne ikony a ovládacie prvky. Stačia gestá
Záložky v prehliadači Coast nahradili ikony na hlavnej obrazovke, ktorých zoznam a usporiadanie si môže užívateľ podľa potreby meniť. Na spodnej strane hlavnej obrazovky sa zas nachádza zoznam naposledy otvorených stránok, ktoré si užívateľ môže takisto pridávať medzi záložky. Pri spustení Coast užívateľa inštruuje, ako použiť vyhľadávanie, ktoré mu je prístupné na hlavnej obrazovke. Namiesto klasického zadávania internetových adries užívateľovi obvykle postačí zadať kľúčové slovo či názov stránky a Coast mu automaticky ponúkne niekoľko variant odkazu. Prehliadač užívateľa takisto neobťažuje rôznorodými hláseniami, upozorní ho však, ak chce navštíviť nezabezpečnú či potenciálne nebezpečnú stránku.

Prehliadač Opera Coast. Foto: Opera Software
opera coast, prehliadač Prehliadač Opera Coast.

®evolučná myšlienka, ktorej niečo chýba
Aj keď sa Opera hlási o slovo s riešením, ktoré sama pokladá sa futuristické a posun vpred, prehliadaču chýbajú niektoré štandardné prvky, ktoré užívateľ dozaista neoželie. Príkladom sú Taby s väčším počtom otvorených stránok, prepojenie s cloudom, či možnosť tlačiť, preposielať mailom či zdieľať stránku na sociálnych sieťach. Tak, ako to dokáže bežné, no podľa Opery už zastaralé, mobilné Safari od Applu.

debata chyba
Viac na túto tému: #opera coast #prehliadač #safari