Súkromie na internete môže byť v skutočnosti len anomáliou

Človek, ktorý stál pri zrode internetu, Vinton Cerf si myslí, že súkromie v súčasných podmienkach nemusí byť udržateľné. "Súkromie môže byť v skutočnosti len anomáliou," tvrdí Cerf.

01.12.2013 19:45
trezor, hacker, útok, internet, bezpečnosť,... Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Na konferencii Federálnej obchodnej komisie v Spojených štátoch sa Steve Cerf, ktorého mnohí právom označujú za jedného z otcov internetu, vyjadril na tému súkromia na internete. Podľa Cerfa je pojem „súkromie“ veľmi relatívny. Ešte pred niekoľkými desiatkami rokov súkromie nikto negarantoval a ani neočakával. Ako príklad uviedol svoj osobný postreh. „Vyrastal som v malom mestečku bez telefónov v čase, keď všetku korešpondenciu roznášal poštár. Poštár vždy vedel, kto a od koho dostáva novú poštu. V meste s dovedna tromi tisíckami obyvateľov súkromie neexistuje. Každý vie o každom všetko,“ tvrdí Cerf.

Anonymita má zmysel, no je ťažké si ju zachovať
V súčasnej dobe, kedy sa internet stáva prirodzenou súčasťou väčšiny prístrojov v domácnosti (fenomén odborne označovaný ako „internet vecí“) sa snaží prístup k súkromiu získať každá firma, ktorá ho bude vedieť nejakým spôsobom zúžitkovať. Nemusí ísť len o cielenú reklamu, ale napríklad aj o zistenie návykov či definovanie sociálnych kruhov, ktoré môžu byť použité pri doručovaní relevantného obsahu alebo v procese automatizácie. Zachovanie si súkromia či určitého stupňa anonymity nabralo podľa Cerfa nový rozmer po príchode priemyselnej revolúcie. Davy ľudí, ktoré sa koncentrujú na jednom mieste, ako sú mestá a veľkomestá, si v neznámom prostredí chcú zachovať istý stupeň anonymity. „V takomto prostredí má anonymita čoraz väčší zmysel,“ myslí si Cerf, ktorý zároveň dodal, že v blízkej budúcnosti, ale už aj dnes, bude čoraz ťažšie zachovať si svoje súkromie.

Ľudia sa musia naučiť rešpektovať súkromie iných
Vinton Cerf vo svojej prednáške nenarážal na monitorovacie aktivity americkej NSA či FBI. Upozorniť chcel najmä na súkromie a morálka na sociálnych sieťach, ktoré si nevedia ustrážiť sami užívatelia. Ako príklad uviedol človeka, ktorý si chce ustrážiť tajomstvo, no v zápätí ho niekto označí na kompromitujúcej fotografii na Facebooku, o ktorej existencii ani nevedel. „Je potrebné vytvoriť si určité sociálne konvencie a viac rešpektovať súkromie iných ľudí. To ale nie je možné nadiktovať zhora, je potrebné si to uvedomiť a začať sa podľa toho správať,“ uzatvoril svoju prednášku Cerf.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #špehovanie #internet #súkromie #facebook #sociálne siete #anonymita