Nové USB bude obojstranné, no so staršou verziou si neporadí

Súčasťou novej verzie rozhrania USB 3.1 bude univerzálny, obojstranný konektor a výrazne vyššia dátová priepustnosť. Vôbec po prvýkrát bude môcť konkurovať aj Thunderbolud od Applu, ktorého dátová priepustnosť je rovnaká.

05.12.2013 20:15
USB, mini USB, micro USB, konektor, kábel, káble Foto:
Ilustračné foto
debata

Skupina Promoter Group, ktorá združuje spoločnosti podieľajúce sa na vývoji štandardu USB vyvinuli v poradí štvrtú generáciu najpoužívanejšieho dátového rozhrania. Označovaná bude ako USB 3.1. Na rozdiel od predošlých verzií konektor pre USB 3.1 nebude spätne kompatibilný so staršími verziami konektorov, ktoré mali v štandardnom formáte asymetický tvar. Pri prechode z USB 2.0 na 3.0 si konektor zachoval svoj pôvodný tvar, no novšia verzia obsahovala viacero pinov.

Nový konektor bude jednoduchší na použitie a kompaktnejší
Nová verzia USB rozhrania bude vďaka svojim kompaktným rozmerom vhodná aj pre použitie v mobilných zariadeniach, pre ktoré bol vo verezii 3.0 určený atypický Micro USB kontektor. Kompaktné rozmery konektora budú šetriť miesto a na zariadeniach akými sú notebooky či tablety ich preto bude môcť byť väčší počet. Navyše konektor bude symetrický a zapojiť ho bude možné ľubovolným spôsobom, bez nutnosti jeho správneho otočenia smerom nadol či nahor. Podobným konektorom sú v súčasnosti vybavené tablety iPad a smartfóny iPhone, pre ktoré Apple vyvinul špeciálny obojstranný konektor Lightning. Najdôležitejšou zmenou v prípade USB 3.1 je dvojnásobne vyššia rýchlosť, až na úrovni teoretického maxima 10 Gbps, čím bude môcť USB konkurovať Thunderboltu od Applu.

Všetko čo uľahčí používanie je posunom vpred, tvrdia odborníci
Zatiaľ nevedno, ako bude nový kontektor vyzerať a aké budú presné špecifikácie štandardu USB 3.0. Očakáva sa, že špecifikácie budú dokončené v polovici budúceho roka, kedy bude známa aj podoba nového konektoru. V prvých zariadeniach by sa mal objaviť až o dva roky. Odborníci sa neobávajú toho, že by si užívatelia nové konektory neosvojili. Podľa Iana Fogga z analytickej spoločnosti IHS si spotrebitelia zariadenia nevyberajú podľa typu konektoru. „USB už nie je používané len na prepojenie zariadení a zdieľanie dát, ale poskytuje aj zázemie pre ich nabíjanie. Čokoľvek, čo uľahčí spôsob použitia a nabíjania zariadení je dobrým krokom vpred,“ tvrdí Fogg pre spravodajský server BBC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #USB #Thunderbolt #Micro USB #Promoter Group