Najlacnejšie smartfóny od Nokie by mohli dostať Android

Symbian dostal od Nokie červenú, jeho nasledovníka Series 40 čaká pravdepodobné rovnaký osud. Nokia systém integrovala len do najlacnejších smartfónov Asha a už v blízkej budúcnosti by ho mohla nahradiť upravenou verziou Androidu.

15.12.2013 15:20
Nokia Asha 501, smartfón Foto:
Smartfón Nokia Asha 501 so systémom Series 40.
debata

Prevzatie Nokie spoločnosťou Microsoft je na spadnutie, napriek tomu výrazná obmena ponuky smartfónov sa minimálne v prvom polroku 2014 neočakáva. K určitým viac či menej zásadným zmenám však pravdepodobne dôjde. Jednou z nich je nahradenie systému Series 40 upravenou verziou Androidu. Ako informoval server The Verge, najlacnejšie smartfóny v ponuke fínskeho výrobcu čaká výmena operačného systému. Údržba systému Series 40 je pre Nokiu čím ďalej náročnejšia a nákladnejšia, otvorený Android preto predstavuje paradoxne najrozumnejšie východisko.

Android môže byť najrozumnejším východiskom
Segment najlacnejších smartfónov je dnes pre Nokiu mimoriadne dôležitý, nakoľko pozíciu výrobcu prémiových smartfónov nedokázala udržať a gro príjmov už ani zďaleka netvoria Lumie s Windows Phone. Nájsť náhradu za zastaralý a nerentabilný Series 40 je namieste. Nokia sa o Android údajne zaujíma už dlhšiu dobu. Samozrejme pod taktovkou Microsoftu bude musieť viaceré projekty z minulosti prehodnotiť. Android by však mohol dostať zelenú, za predpokladu, že by si ho Nokia upravila tak, aby sa stal nezávislým od vplyvu Googlu.

Znamenalo by to, že v smartfóne by boli predinštalované aplikácie z ekosystému Microsoftu na čele s Office, Bing a Skype, navyše vzhľad a ovládanie Androdiu by sa nieslo v duchu systému Windows Phone. Užívatelia by aplikácie nesťahovali z obchodu Google Play ale z vlastného, plne kontrolovaného Microsoftom.

Nokia by nebola jedinou firmou, ktorá použila Android pre vlastné potreby. V minulosti tak urobil napríklad Amazon, ktorý si systému upravil presne podľa svojich potrieb a očakávaní.

Microsoft môže ukázať, kam Android „patrí“
Nokia na uvednie smartfónu s Androidom musí získať súhlas Microsoftu. Nech to znie akokoľvek absurdne, je možné, že ho napokon aj dostane. Nie len, že Microsoft bude môcť spotrebiteľom po svojom ukázať, kam Android naozaj patrí a na aký systém by sa mali spoliehať „špičkové“ smartfóny, ale získa aj nové možnosti, ako všetkým užívateľom doručiť svoje produkty. Lacné chytré telefóny Nokia bude aj naďalej predávať na rozvojových trhoch, prípadne špecifickej skupine spotrebiteľov, čomu by zodpovedala aj ich softvérová výbava. Android sa javí ako jedno z najrozumnejších riešení vôbec. Všetko je však len vo fáze úvah, keďže konečné slovo bude mať po novom roku Microsoft. Ako ukázal čas, mnohé z jeho rozhodnutí v minulosti boli nečakané, je preto možné, že budeme svedkami ešte viacerých prekvapení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Microsoft #android #Symbian #Series 40