Android dorazí aj do áut. Medzi prvými ho otestuje Audi

Google pod tlakom konkurencie vstúpi do nového perspektívneho segmentu. Jeho ďalšou métou sú automobily. Systém Android známy zo smartfónov a tabletov má byť súčasťou multimediálneho systému vo vozidlách Audi. Vďaka Androidu bude informačný systém v aute možné používať rovnako ako chytrý telefón.

31.12.2013 14:40
Audi A3 Sportback Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Súčasťou luxusných automobilov Audi by v najbližších mesiacoch mohol byť nový multimediálny systém s Androidom. Cestujúcim by ponúkol rovnaké možnosti ako ich chytrý telefón vrátane sledovania videí, surfovania na internete a množstva doplnkových funkcií, ktorých počet sa bude rozrastať.

Podľa zdrojov denníka The Wall Street Journal Google podpísal spoluprácu s nemeckou automobilkou Audi. Podľa doposiaľ nezverejnených informácií sa tak Google stane hlavným dodávateľom multimediálneho a informačného systému pre budúce modely luxusných automobilov. Google by mal spoluprácu ohlásiť začiatkom januára na veľtrhu CES 2014 v Las Vegas, pričom by mali byť jej súčasťou aj ďalšie technologické firmy na čele s výrobcom grafických čipov Nvidia.

Na Google tlačí konkurencia. Rozhodnutie padlo rýchlo
Google sa do nového segmentu rozhodol vstúpiť najmä pod tlakom konkurencie. Jeho najväčší rival, spoločnosť Apple, už medzičasom podpísal dohodu o spolupráci s viacerými automobilkami vrátane BMW či Mercedes Benz, ktoré do svojich multimediálnych systémov čoskoro integrujú podporu pre zariadenia Apple. Multimediálny systém s Androidom by však mal dokázať viac. Používateľom poskytne rovnakú flexibilitu, na akú sú zvyknutí u svojich tabletov a smartfónov. To v praxi znamená, že budú môcť systém v aute nie len prepojiť so svojim smartfónom, ale aj inštalovať do neho aplikácie a mnohé softvérové doplnky.

Android v autách obohatí multimediálnu platformu o nové možnosti
Výhodou takéhoto systému má byť nižšia úroveň zastarávania, než u iných multimediálnych systémov, ktoré si automobilky obvykle vyvíjajú pre svoje potreby sami. Vďaka Androidu by bolo možné neustále rozširovať možnosti využitia systému. Ten by už nebol závislý len na softvérových doplnkoch, ktoré majiteľovi vozidla poskytne výrobca. O množstvo dostupných aplikácií sa postarajú sami vývojári, ktorých má Google k dispozícii viac než ktorákoľvek iná softvérová firma.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Audi #android