NSA tajne špehovala státisíce počítačov odpojených od internetu

Agentúra NSA dokáže na diaľku špehovať aj počítače bez prístupu na internet. Ďalšie informácie o americkej špionáži bezpečnostnou agentúrou NSA už ľudí zrejme zo stoličiek nezodvihnú, no demonštrujú, v akom rozsahu dokážu agenti zbierať potrebné dáta od užívateľov.

16.01.2014 21:53
internet, dsl, kábel, sieť, tcp ip, operátor,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Denník The New York Times publikoval ďalšiu z radu prísne tajných informácii, podľa ktorých sa NSA dokázala infiltrovať aj do počítačov, ktoré nemusia byť nevyhnutne pripojené k internetu. Využila pri tom malé ploštice vysielajúce rádiové vlny, ktoré je možné zachytiť aj zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov. Ploštice sa majú nachádzať na viac ako 100-tisíc počítačoch naprieč celým svetom, vrátane počítačov ruskej a čínskej armády a drogových kartelov.

Ani odpojenie počítača od internetu dáta ochrániť nemusí

Detaily z takzvanej offline špionáže poskytol americkému denníku Edward Snowden, s odvolaním sa na tajné dokumenty NSA. V jednom z dokumentov sa uvádza, že NSA vo väčšine prípadov implementovala plošticu priamo do vstupno-výstupných zariadení, ktoré si užívateľ pripojil k počítaču. Neuvádza sa však, o aké zariadenia išlo a akým spôsobom NSA prenikla do distribučnej siete malovýrobcov s cieľom takéto zariadenia cielene infiltrovať. Podľa denníka to narušilo stereotyp, že najúčinnejšia ochrana dát v počítači je v súčasnosti možná len jeho odpojením od internetu.

Záujem sme mali len o počítače mimo územia USA, tvrdí NSA

Hovorkyňa NSA vo vyjadrení pre The New York Times uviedla, že žiaden z počítačov, ktoré boli takýmto spôsobom monitorované sa nenachádzal na území Spojených štátov. „Aktivity NSA sú zamerané len a výlučne na zahraničné spravodajské služby a len v opodstatnených prípadoch. Cieľom aktivít NSA tiež nie je kradnúť obchodné tajomstvá zahraničných spoločností a poskytovať ich americkým spoločnostiam pod zámienkou vylepšenia ich konkurencieschop­nosti,“ uviedla hovorkyňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #špionáž #edward snowden