Phablety už v roku 2014 prekonajú tablety, tvrdí štúdia

Rok 2014 má byť zlomovým rokom pre hybridné zariadenia označované ako phablety. Analytici zo spoločnosti Deloitte očakávajú, že v predaji predbehnú tradičné tablety. Veľký záujem údajne vzbudia aj nositeľné technológie, ktorých sa má predať viac ako 10 miliónov kusov.

28.01.2014 07:00
tablet, phablet, samsung galaxy note, smartfón Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Podľa spoločnosti Deloitte bude rok 2014 prelomový v zmysle zvýšeného záujmu o nové technológie, ktoré doposiaľ nemali na trhu miesto. „Napriek značnej neistote súvisiacej s nositeľnými technológiami sa očakáva, že záujem spotrebiteľov vytvorí lukratívny trh s tržbami z predaja okuliarov, hodiniek a fitnes náramkov v objeme 3 miliardy dolárov.“ Aj tohtoročný veľtrh spotrebnej elektroniky CES je dôkazom, že väčšina veľkých firiem je presvedčená, že ľudia sú na nositeľné technológie a inteligentné pripravení. Trh by preto mohli zaplaviť nie len inteligentné hodinky či okuliare, ale doplnky všetkého druhu, od športových náramkov až po náhlavné súpravy a pohybové senzory.

Ľudia budú nakupovať inteligentné hodinky, náramky a okuliare
Analytici očakávajú, že predaj inteligentných okuliarov, fitnes náramkov a hodiniek by v roku 2014 mal dosiahnuť objemu približne 10 miliónov predaných kusov. Najvyššie výnosy spájajú s inteligentnými okuliarmi, ktoré budú tvoriť takmer polovicu predaja s priemernou cenou 500 dolárov. Priemerná cena náramkov sa má pohybovať na hranici 140 dolárov a inteligentných hodiniek na hranici 200 dolárov.

Smartfóny sú aktuálne na vrchole svojho životného cyklu a analytici predpokladajú, že už dosahujú aj vrchol predajnosti s očakávanými výnosmi 345 miliard dolárov v roku 2014. Výnimkou je veková kategória nad 55 rokov, kde sa tento rok očakáva prudký nárast používania tohto druhu zariadení.

Hybridné phablety prekonajú doterajšie rekordy
Zaujímavosťou je, že na trhu vzniká stále väčší priestor pre hybridné zariadenia na pomedzí smartfónu a tabletu s obrazovkou s rozmermi 5 až 6,9 palcov (12,7 až 17,5 centimetrov). Takzvané phablety by mali v roku 2014 tvoriť štvrtinu počtu všetkých predaných inteligentných telefónov, teda 300 miliónov kusov. Podľa Deloitte má ísť o dvojnásobok počtu phabletov predaných v roku 2013 a desaťnásobok objemu z roku 2012. „Po úvodnom raketovom raste by predaj phabletov mohol v roku 2014 dosiahnuť svoj vrchol, keďže len menšina užívateľov inteligentných telefónov (aj keď relatívne početná) bude ochotná pracovať s takýmto relatívne veľkým zariadením,“ tvrdí vo svojej štúdii Deloitte.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #phablet #inteligentné príslušenstvo