Dátovými centrami v zámorí vraj možno predísť špehovaniu

Umiestnením časti dátových centier mimo územia Spojených štátov by podľa hlavného právnika Microsoftu bolo možné obmedziť špehovanie agentúrou NSA. "Ľudia by mali mať možnosť vedieť, kde sa ich dáta nachádzajú a či budú legálne pod kontrolou niektorej z vlád," tvrdí.

27.01.2014 07:00
Edward Snowden, Big Brother, Veľký brat, NSA,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Množstvo informácií publikovaných Edwardom Snowdenom o narušovaní súkromia miliónov ľudí po celom svete spôsobilo, že verejnosť sa začala aktívne zaujímať o tajuplné aktivity americkej bezpečnostnej agentúry NSA. Medzičasom vyplávalo na povrch, že agentúra niekoľko rokov nešpehovala len teroristické skupiny a drogové kartely ale aj štátnikov a bežných ľudí. Vyhovárala sa, že sama najlepšie vie identifikovať riziko a určiť, ktoré osoby sú rizikom pre záujmy Spojených štátov a ktoré nie. Napriek tomu mala Obamova administratíva množstvo práce s tým, aby širokú verejnosť upokojila. Dôveru v americké tajné služby však nestratila len verejnosť, ale aj mnohé medzinárodné firmy, ktoré v Snowdenovych dokumentoch priamo či nepriamo vystupovali. Väčšina z nich sa napriek tomu od spolupráce s NSA dištancuje.

Na dáta mimo Spojených štátov americká vláda nemá legálny dosah
Microsoft v týchto dňoch prostredníctvom svojho hlavného právnika, Brada Smitha, uviedol, že pre firmu by bolo najlepšie premiestniť niektoré svoje dátové centrá mimo územia Spojených štátov. Má ísť predovšetkým o dátové centrá, na ktorých sú umiestnené dáta užívateľov z celého sveta, s výnimkou občanov Spojených štátov. Na servery mimo USA totiž tamojšia vláda nemá podľa Smitha legálny dosah.

Jeden z najväčších odborníkov na počítačovú bezpečnosť, Mikko Hypponen, zastáva takisto názor, že všetko, čo má sídlo, alebo prechádza cez Spojené štáty už nie je v bezpečí. „Programy ako PRISM nie sú nelegálne, pretože americké spravodajské služby majú zákonné právo sledovať aktivity užívateľov zo zahraničia či dátové toky prechádzajúce územím Spojených štátov. Sledovanie cudzincov neznie až tak zle, no len do doby, kým si uvedomíme, že pre Spojené štáty sme v podstate všetci cudzincami, ktorí vo veľkom používajú tamojšie internetové služby,“ tvrdí Hypponen.

Užívatelia by mali vedieť, kde sa ich dáta nachádzajú
Právnik Microsoftu si myslí, že užívatelia by sa cítili omnoho bezpečnejšie, ak by ich dáta boli uložené v dátových centrách na inom území než sú Spojené štáty. „Ľudia by mali mať možnosť vedieť, kde sa ich dáta nachádzajú a či budú legálne pod kontrolou niektorej z vlád,“ uviedol Smith pre americký spravodajský denník CNBC. Microsoft sa zatiaľ k vyjadreniam svojho právnika neprihlásil.

Podľa analytikov je však prekvapivé, ak hlavný právnik, ktorý je spätý s jednou z najväčších amerických firiem vysloví podobné slová. Spoločnosti vrátane Applu, Googlu, Facebooku a Twitteru sa namiesto toho dožadujú väčšej transparentnosti pri narábaní s dátami svojich užívateľov tretími stranami, na čele s americkou vládou. V spoločnom vyhlásení tvrdia, že vlády by nemali po poskytovateľoch služieb požadovať, aby svoju infraštruktúru umiestnili na území tej ktorej krajiny, prípadne, aby poskytovali dané služby len lokálne.

Chabé vyhlásenia už nestačía. Je potrebné konať
Vyhlásenia o lepšej transparentnosti či umiestnenie dátových centier mimo Spojených štátov ale užívateľom nemusí zaručiť, že ich dáta budú naozaj súkromné, bez kontroly Veľkého brata. Smith preto navrhuje, aby sa Spojené štáty a Európska únia dohodli, že nebudú zasahovať do dát užívateľov umiestnených v inej krajine.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #NSA #edward snowden