Microsoft má nového šéfa. Do kresla zasadne Satya Nadella

Dohady o novom šéfovi Microsoftu sú u konca. Steva Ballmera nahradí Američan indického pôvodu, Satya Nadella. V budúcich rozhodnutiach mu bude radiť Bill Gates z funkcie technologického poradcu.

04.02.2014 15:50
Microsoft, Windows, Silicon Valley, Bill Gates Foto:
Ilustračné foto
debata

Prvé špekulácie o novom šéfovi Microsoftu sa objavili hneď po tom, čo Steve Ballmer v druhej polovici minulého roka oznámil, že vo funkcii generálneho riaditeľa spoločnosti končí. Výberová komisia sa od začiatku septembra začala zaoberať výberom vhodných kandidátov, ktorých sa napokon nazbieralo viac než sto. Medzi horúcich favoritov údajne patril šéf Ford Motor, Alan Mulally, vysoký predstaviteľ Microsoftu Tony Bates alebo bývalý šéf Nokie, Stephen Elop. Práve o Elopovi sa niekoľko mesiacov intenzívne hovorilo ako o jednoznačnom nástupcovi Ballmera. V utorok 4. februára však výberová komisia oznámila, že novým šéfom sa stane výkonný viceprezident pre cloudové služby Microsoftu, Satya Nadella.

Novým šéfom spoločnosti Microsoft sa stal Satya... Foto: Microsoft
satya nadella, microsoft Novým šéfom spoločnosti Microsoft sa stal Satya Nadella.

V súčasnosti už Američan indického pôvodu, Satya Nadella do roku 1992 pracoval v spoločnosti Sun Microsystem ako jej rádový zamestnanec. V roku 1992 nastúpil do oddelenia výskumu a vývoja spoločnosti Microsoft, kde sa postupne vypracoval až na šéfa serverovej divízie a bol jedným z hlavných iniciátorov hromadného prechodu z bežných klientských služieb na jednotnú cloudovú platformu. Tá je pre Microsoft v ostatných dňoch mimoriadne kľúčová, nakoľko na nej už stavia väčšinu svojich softvérových produktov.

Novému šéfovi bude radiť Bill Gates
Satya bude len tretím šéfom v histórii Microsoftu. Na čele vystrieda Steva Ballmera, ktorý v roku 2000 v čele spoločnosti nahradil Billa Gatesa. Gates, ktorý bol v čase úradovania Ballmera predsedom predstavenstva, po novom prechádza na pozíciu technického poradcu. Súčasťou náplne jeho práce má byť najmä podpora nového šéfa Microsoftu pri kľúčových rozhodnutiach týkajúcich sa nových technológií a produktov. Gates sa tak stane de facto pravou rukou Nadellu v čase, kedy Microsoft sprevádzajú problémy pri presadzovaní nových produktov a služieb, najmä tabletov Surface a systému Windows 8.

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #bill gates #Steve Ballmer #Satya Nadella