Windows 8.1 by mohol byť aj zadarmo. So službami Bing

Microsoft možno zmení taktiku a užívateľov sa pokúsi nalákať na bezplatnú verziu Windows 8.1 dodávanú s prehliadačom Bing a ďalšími službami. Náklady by si firma mohla kompenzovať reklamou, ktorá sa bude užívateľom v predinštalovaných službách zobrazovať.

03.03.2014 17:05
windows 8.1 Preview Foto:
Ilustračné foto
debata

Predaje Windows 8 nenaplnili očakávania Microsoftu a firma údajne zvažuje uvedenie bezplatného variantu Windows 8.1 s balíkom predinštalovaných služieb. Väčšina užívateľov predošlej verzie totiž nenašla dostatok motivácie k prechodu na novšiu verziu, ktorá navyše kvôli svojmu novému rozhraniu a absencii plnohodnotného tlačidla Štart čelila ostrej kritike. Zmena stratégie by preto mohla byť zo strany Microsoftu ústretovým krokom najmä pre koncových užívateľov.

Zadarmo ale so službami Microsoftu a reklamou
Zatiaľ neoficiálne informácie, ktoré priniesol spravodajský server The Verge a ZDNet, môžu Windows posúnúť do úplne novej roviny. Verzia, ktorá by mohla byť ponúkaná bezplatne, je interne označovaná ako Windows 8.1 with Bing a jej súčasťou majú byť viaceré služby z portfólia Microsoftu. Spoločnosť by si následne mohla ušlý zisk nahradiť príjmom z reklamy v jej službách.

Špeciálna edícia Windowsu 8.1 by mohla byť zároveň ponúknutá len vybraným užívateľom, napríklad tým, ktorí v súčasnosti stále využívajú Windows 7. Bezplatný variant by mohol Microsoft sprístupniť aj výrobcom lacných počítačov a notebookov. Spoločnosť o novej verzii Windowsu zatiaľ oficiálne neinformovala.

K ústretovým krokom Microsoft núti najmä konkurencia
Len prednedávnom sa Microsoft rozhodol znížiť cenu Windows 8.1 až o 70 percent, špeciálne pre výrobcov lacných počítačov a tabletov. Podľa agentúry Bloomber News budú výrobcovia počítačov po novom platiť 15 dolárov za licenciu systému Windows 8.1, ak bude nainštalovaná v prístrojoch, ktorých maloobchodná cena bude nižšia ako 250 dolárov. Štandardný poplatok je teraz 50 dolárov. Na zľavu bude mať nárok každý produkt, ktorý splní cenový limit, bez obmedzenia typu alebo veľkosti prístroja. Informácie o bezplatnej verzii tak môžu byť ďalším východiskom pre firmu, ktorá v súčasnosti čelí patovej situácii. Predaj operačného systému Windows 8, vrátane najnovšej verzie Windows 8.1, je totiž od začiatku predaja spred 15 mesiacov slabý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Windows 8 #Windows