Facebook prinúti užívateľov používať smartfóny a web

Facebook prehodnotil svoje priority. Sociálna sieť ukončila podporu aplikácie Facebook Messeger a svoju pozornosť sústredí najmä na mobilné platformy, na ktorých sa koncentruje najväčší počet užívateľov.

04.03.2014 07:00
facebook, výskum, užívatelia Foto:
Ilustračné foto
debata

Po odstavení e-mailov Facebook vypína aj oficiálneho klienta Messenger, ktorý bol externou aplikáciou pre komunikačnú platformu Facebook Chat na operačných systémoch Windows. Sociálna sieť sa rozhodla ukončiť jej vývoj, podporu a najmä funkčnosť. Užívateľov odkazuje na najnovší systém Windows 8.1, svoju internetovú stránku alebo mobilné platformy.

Z užívateľov Messengeru nemal Facebook žiaden osoh
Facebook Messenger všetkým svojim užívateľom rozposlal správu, že od 3. marca prestáva fungovať. Aplikácia, ktorú sociálna sieť sama vyvinula a spravovala s cieľom poskytnúť užívateľom desktopových systémov jednoduchý prístup ku komunikácii, nebola pre Facebook prioritou. Množstvo užívateľov, ktorí aplikáciu využívali bolo zanedbateľné v porovnaní s komunitou na mobilných platformách a na webe. Aj napriek tomu je však stále dostupná oficiálna aplikácia pre systém Windows 8.1. Užívatelia starších verzií Windowsu môžu využiť aplikácie tretích strán.

Vedenie sociálnej siete neposkytlo žiadne oficiálne vyjadrenie k dôvodom ukončenia podpory Messengeru. Vzhľadom k rastúcim príjmom z reklamy sa však možno domnievať, že nasmerovanie väčšiny užívateľov na aplikácie na mobilných platformách a web je len dôsledkom maximalizácie zisku. Z užívateľov Messengeru totiž sieť nemala prakticky žiaden osoh.

Facebookové maily dostali červenú, mobilná čítačka zelenú
Facebook v posledných mesiacoch spravil viacero rozhodnutí, ktoré budú mať dosah najmä na budúci vývoj. Sociálna sieť napríklad ukončila svoju e-mailovú službu, v rámci ktorej mali užívatelia možnosť využívať poštové schránky s koncovkou @facebook.com. Nakoľko sa služba nestretla s pochopením a užívatelia ju využívali minimálne, Facebook po viac ako troch rokoch ukončil jej činnosť.

Začiatkom februára Facebook spustil novú internetovú čítačku, ktorá má ambíciu nahradiť bežné noviny a internetové magazíny. V užívateľsky atraktívnom prostredí umožňuje prehliadať najzaujímavejšie články v rôznych rubrikách, a zároveň aj sledovať príspevky na sociálnej sieti. V súčasnosti je v experimentálnej podobe prístupná užívateľom iPhonov na území Spojených štátoch. V prípade úspechu môže jej čítačku rozšíriť aj na ďalšie platformy a trhy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť