Škodlivé SMS správy s malvérom už ohrozujú aj Slovákov

Medzi používateľmi smartfónov a tabletov so systémom Android sa údajne šíri nový škodlivý kód, ktorý využíva SMS správy s odkazom na malvér. V pozore sú aj slovenskí operátori.

20.05.2014 16:35
malvér, vírus, malware, malver, antivirus,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Nový malvér ohrozuje najmä menej obozretných používateľov platformy Android. Používateľ sa malvérom nakazí tak, že navštívi odkaz z doručenej SMS správy. Zaujímavé však je, že takáto správa nie je preložená do slovenčiny, ale je v pôvodnom formáte v ruskej azbuke. Text v azbuke je v znení “je toto tvoja fotka?” s odkazom, ktorý užívateľa presmeruje na internetovú stránku, z ktorej sa do zariadenia automaticky stiahne škodlivý kód. “Po kliknutí na odkaz telefón alebo tablet používateľa varuje, že súbor môže poškodiť jeho zariadenie. Ak ho aj napriek tomu otvorí, infikuje si zariadenia škodlivým kódom,” uvádza spoločnosť Eset, ktorá sa analýzou malvéru zaoberala.

Infikované zariadenie odosiela desiatky SMS správ
Infikované zariadenie následne odosiela rovnaké SMS správy na veľké množstvo kontaktov uložených v zozname. Je to však len vrchol ľadovca. Trójsky kôň sa sám o sebe zameriava na sledovanie prichádzajúcich SMS správ, v ktorých vyhľadáva informácie o používateľovom zostatku na účte. Počas minulého roka sa šíril najmä po rusky hovoriacich krajinách a na Slovensko sa podľa odborníkov dostal skôr náhodne než cielene.

Ak užívateľ zistí, že jeho zariadenie bolo infikované, môže ho vyčistiť dvoma spôsobmi. “Používateľ by si mal zariadenie zapnúť v Safe Mode, následne môže infekciu odstrániť. Každé Android zariadenie môže mať prechod do Safe Modu odlišný, používateľ by mal preto postupovať podľa návodu na použitie,” uvádza Eset. Druhým a pre používateľa zrejme jednoduchším spôsobom je stiahnuť si z oficiálneho obchodu Google Play ľubovolnú antivírusovú aplikáciu, ktorá by mala byť schopná tento štandardný malvér zachytiť a odstrániť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #android #malvér #trójsky kôň