Tip: Dáta v cloude zachránia, no nie vždy aj ochránia

Časy, kedy na zálohu dôležitých dát človek potreboval prinajmenšom druhý disk, sú nenávratne preč. Dnes si vystačí aj s online službami, ktorých je nepreberné množstvo. Prinášame vám krátky prehľad riešení na zálohu dát tak v online ako aj v domácom prostredí.

28.06.2014 10:00
dáta, cloud, mycloud, idrive, google drive,... Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Časy, kedy na zálohu dôležitých dát človek potreboval prinajmenšom druhý disk, sú takpovediac za nami. Aby sa dnes cítil v bezpečí, nepotrebuje kupovať externý disk, zväčša si vystačí aj s dátovým úložiskom, ktoré mu ponúkajú všetky veľké spoločnosti na čele s Googlom, Applom, Microsoftom či Dropboxom úplne zadarmo alebo za malý poplatok v prípade, že kapacita v rádoch jednotiek gigabajtov nestačí. Ich využitie dnes už nie je nijako limitované. Na vzdialené servery možno ukladať fotky, videá, dokumenty a v podstate akékoľvek dáta, ktoré by mali byť chránené pred stratou a znehodnotením.

Kam s dôležitými dátami?
Rozhodovanie, komu svoje dáta zveriť do opatery, môže byť náročné. Zatiaľ čo jeden prevádzkovateľ ponúka veľké množstvo úložného priestoru, iný ponúka nástroje pre inteligentnú synchronizáciu a veľké množstvo doplnkových funkcií. Pri výbere dozaista zaváži aj lojalita k danej službe a poskytovateľovi. Ak napríklad užívateľ používa službu Gmail od Googlu priamo prepojenú s úložiskom Drive, obvykle inú službu na ukladanie dát nehľadá. To isté platí aj v prípade Applu a Microsoftu. Práve posledné dve spomínané spoločnosti v posledných týždňoch začali bojovať o zákazníka. Cenou aj objemom bezplatne poskytnutých dát.

Boj o užívateľov sa začal, ponuka služieb sa rozrástla
Apple počas júnovej konferencie pre vývojárov oznámil, že svoju službu iCloud čiastočne upraví tak, aby dokázala (najmä cenou) konkurovať ostatným. Pôvodných päť gigabajtov úložného priestoru tak bude možné od jesene rozšíriť na 20 GB za 1 dolár, respektíve euro, mesačne, prípadne na 200 GB za 4 doláre mesačne. Microsoft svoju ponuku takisto zatraktívnil. Všetkým po novom ponúka 15 GB priestoru bezplatne, užívateľom plateného balíka Office 365 dokonca 1 TB priestoru, no len počas doby platnosti licencie, ktorú je potrebné každým rokom obnovovať.

Ilustračné foto Foto: Dropbox
Dropbox, cloud Ilustračné foto

Drive, Dropbox, OneDrive alebo iCloud Drive?
Aj keď dostupnosť služieb a ich relatívne veľkého úložného priestoru môže budiť dojem, že nezáleží na tom, kde svoje dáta človek uloží, nie je tomu tak. Na jednej strane môže zavážiť, ak už užívateľ služby niektorej zo spoločností dlhšiu dobu používa, no omnoho kľúčovejšia je kompatibilita. Nie len s operačnými systémami pre počítače, ale aj mobilnými systémami iOS, Android a Windows Phone. Práve tu sú rozdiely najvýraznejšie. Zaujímavé je, že práve OneDrive od Microsoftu môže užívateľ využiť na všetkých platformách, zatiaľ čo iCloud Drive len na Windowse, Macu a iOS. Dropboxu chýba podpora Windows Phone, rovnako ako v prípade Google Drive.

Krátke porovnanie ponuky najpoužívanejších cloudových úložísk

služba bezplatná kapacita možnosti rozšírenia (mesačný poplatok) kompatibilita
Apple iCloud Drive 5 GB 20 GB/0,99$, 200 GB/3,99$ Windows, Mac , iOS
Google Drive 15 GB 100 GB/1,99$, 1 TB/9,99$, 10 TB/99,99$ Windows, Mac, iOS, Android
Dropbox 2 GB 100 GB/9,99$, 200 GB/19,99$, 500 GB/49$ Windows, Mac, iOS, Android
Microsoft OneDrive 15 GB 100 GB/1,99$, 200 GB/3,99$, 1 TB/2,5$ Windows, Mac, iOS, Android, Windows Phone

Apple iCloud Drive
Služba iCloud má napriek svojim zjavným obmedzeniam niekoľko výhod, ktoré ocenia majitelia zariadení Apple. Ponúka napríklad automatické zdieľanie a zálohu fotografií a obsahu z iPadu, iPhonu alebo Macu, slúži takisto ako kľúčenka, záloha pre kalendár a kontakty. S príchodom systému iOS 8 sa využiteľnosť služby rozšíri napríklad o automatické zdieľanie rozpracovaných projektov a otvorených aplikácií.

Google Drive
Cloudové úložisko Drive Google zdieľa medzi viacerými službami, medzi inými s galériou Picasa a poštovým klientom Gmail. Ponuka funkcií je štandardná, výhodou je však širšia podpora aplikácií tretích strán, ktoré s úložiskom od Googlu spolupracujú a ukladajú naň vlastné dáta a dokumenty. Pri odosielaní dokumentov si je možné zvoliť ich konverziu na iný formát, tak aby boli čiteľné aj na iných zariadeniach.

Microsoft OneDrive
Microsoft integruje kancelársky balík Office s dokumentami uloženými v cloude. Vďaka ich zdieľaniu je možné pracovať s rovnakým dokumentom na rôznych zariadeniach, čo je jedna z hlavných výhod, ktoré spoločnosť demonštruje. Prehliadnuť nemožno ani najširšiu podporu mobilných a desktopových operačných systémov ako aj nezanedbateľnú (a cenovo najzaujímavejšiu) alternatívu.

Dropbox
Dropbox nie je ani najlacnejší, ani najvýhodnejší, ani z pohľadu podpory najlepší. Napriek tomu má jednu z najsilnejších užívateľských základní vôbec. Jeho hlavnou výhodou je jednoduchosť, tak pri nastavení ako aj používaní. Aj keď v základe ponúka len 2 GB úložného priestoru, za pomoci partnerského programu umožní užívateľom kapacitu rozšíriť či dokonca znásobiť. Za každé odporúčanie a s tým aj spojenú novú registráciu užívateľovi pripíše natrvalo na účet 500 MB a to až do kapacity 16 GB (spolu so základom 18 GB). S Dropboxom navyše spolupracujú aj výrobcovia smartfónov, HTC a Samsung, ktorí každému novému majiteľovi smartfónu ponúkajú ďalšie dáta v službe navyše.

Kto nemá čo skrývať cloudu dôveruje, iní by mali zostať na pozore
Pri dátach v cloude vždy bola a aj je otázkou bezpečnosť. Všetci veľkí poskytovatelia cloudových služieb dáta viacnásobne zálohujú tak, aby o ne užívatelia neprišli za žiadnych okolností. Problémom preto nie je bezpečnosť ako taká, ale možnosť “neoprávneného” prístupu. Po tom, čo na verejnosť vyplávali informácie o špehovaní a uchovávaní všemožných dát o užívateľoch zahraničnými spravodajskými agentúrami, dnes snáď už nikto cloudovým službám (a nie len im) stopercentne nedôveruje. Kto však nemá čo skrývať, sa obvykle narušenia súkromia neobáva. Kurióznou preto v tomto kontexte môže byť čínska služba Tencent, ktorá bezkonkurenčne ponúka až 10 TB priestoru. Bezplatne. Nikto však nevie, kto okrem užívateľa, bude mať k takto uloženým dátam prístup.

Plnú kontrolu nad dátami môžu zabezpečiť sieťové úložiská
Alternatívou k dátam uloženým v cloude môžu byť už spomínané externé disky, vysokokapacitné USB kľúče či takzvané inteligentné domáce sieťové úložiská NAS. Ich cena nie je ani zďaleka najnižšia, no prinášajú zaujímavý spôsob ochrany dát, ktorý nie je závislý na podmienkach externých poskytovateľov. Užívateľ si jednoducho svoje dáta stráži sám a sám sa aj rozhoduje o tom, ako, kedy a komu budú prístupné. Okrem prístupu z domácej siete môžu byť navyše niektoré sieťové úložiska využité aj ako multimediálne centrum či záloha dát z kamerového a monitorovacieho systému. Jedno také sme mali možnosť si vyskúšať.

Ponuka úložísk typu NAS je široká. Od najjednoduchších riešení v rádoch desiatok eur až po stovky eur. Vyššia cena sa platí nie len za hardvér ale aj softvér a doplnkové funkcie, ktorých majú hlavne drahšie úložiská neúrekom. NAS si možno predstaviť ako akýsi samostatný počítač, ktorý spravuje dáta na pripojených diskoch, ktoré si kupuje a inštaluje užívateľ sám, podľa vlastných preferencií. Aj keď výrobcovia deklarujú, že NAS sú pre každého, menej skúsený užívateľ si s ich inštaláciou a nastavením zrejme sám neporadí. Nami testované dátové úložisko DS214 od spoločnosti Synology je jedným z tých jednoduchších na inštaláciu aj základnú, nevyhnutnú, konfiguráciu.

Súkromné dáta možno mať na očiach a chrániť dvakrát
Do vybavenejších NAS je možné inštalovať poväčšine minimálne dva pevné disky, ktoré je možné zapojiť tak, aby bola využitá ich plná kapacita, alebo do takzvaného RAID módu, pri ktorom je okrem iného možné zvoliť aj zrkadlové ukladanie rovnakých dát na oba disky súčasne. Tým sa zvyšuje bezpečnosť a minimalizuje riziko straty dát. Ak sa jeden z diskov pokazí, stačí ho vymeniť, keďže dáta zostanú stále zachované na druhom disku. Takéto riešenie je vhodné pre ukladanie dôležitých dát, ako sú fotografie, videonahrávky či pracovné dokumenty. Keďže je možné disky štandardne aj zašifrovať, odpadáva problém so zabezpečením dát. Samozrejme len za predpokladu, že užívateľ ich zdieľanie a prístup k nim správne nastaví.

Dátove centrum typu Network-attached storage sa, tak ako názov napovedá, pripája sieťovým káblom k domácej sieti. Keď sa v domácnosti nachádza viacero počítačov, či sieťových produktov, obvykle býva súčasťou domácej siete aj prepínač (ang. switch). V jeho prípade je dôležité skontrolovať akú rýchlosť dátových prenosov podporuje. V ideálnom prípade, a pri použití prepínača na pripojenie NAS, je vhodné zvoliť model s rýchlosťou do 1000 Mbit/s (na prepínači býva označovaný ako 10/100/1000). Dáta sa však nemusia presúvať len medzi počítačmi a dátovým centrom NAS ale pristupovať k nim možno aj prostredníctvom internetu odkiaľkoľvek. Synology pre takéto potreby užívateľovi ponúka službu CloudStation, ktorá môže byť aj akousi alternatívou k službám ako Dropbox či Google Drive.

Inštalácia NAS

Inštalácia úložiska NAS

Fotogaléria
Inštalácia domáceho dátového centra NAS (na...
Inštalácia domáceho dátového centra NAS (na...
+5Inštalácia domáceho dátového centra NAS (na...

Fotky, filmy a hudbu možno zdieľať so všetkými v domácnosti
Okrem uchovávania bežných dokumentov možno testované NAS premeniť aj na multimediálne centrum s rozsiahlou zbierkou fotiek, filmov a hudby. Pre zjednodušený prístup k nim Synology ponúka vlastné aplikácie na správu multimediálnych súborov a ich zdieľanie medzi ďalšími zariadeniami, ako notebook, tablet či smartfón. Ak sa v domácnosti nachádzajú kamery a monitorovací systém, možno NAS použiť aj na ich správu, vzdialený prístup a archiváciu dát.

Výber vhodného disku pre NAS je dôležitý
V nami testovanej zostave bola použitá dvojica 4 TB pevných diskov špeciálne určených pre dátové úložiská typu NAS od spoločnosti Western Digital z modelovej triedy RED. Takéto disky majú nižšiu poruchovosť a sú prispôsobené na nonstop prevádzku. Označované sú aj ako 24/7. Keďže pri diskoch pre domáce dátové “centrá” je dôležitá aj nízka spotreba a minimálny hluk, sú tomu zladené nie len softvérovo ale aj hardvérovo. Väčšina z takýchto diskov je preto dostupná len vo variante s 5400-otáčkami. Oproti bežným modelom sú takisto drahšie o niekoľko desiatok percent.

Produkty zapožičali spoločnosti Synology a Western Digital.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Western Digital #Nas #zdieľanie dát #dátové centrum #sieťový disk #Synology #Dropbox #iCloud #Drive #OneDrive