Hackeri sa pokúsili získať dokumenty o protiraketovej obrane Izraela

Čínski hackeri sa údajne pokúsili nabúrať do systémov izraelskej protiraketovej obrany a odcudziť až 700-stranový dokument popisujúci konštrukciu a technické detaily tretieho stupňa obrany pred atmosferickými raketami. Podľa bývalého šéfa šéfa izraelských spravodajských služieb však odcudzili nanajvýš atrapu skutočných dokumentov.

02.08.2014 15:00
raket, protiraketová ochrana, balistické... Foto:
Ilustračné foto
debata

Viaceré zahraničné médiá informovali, že čínskym hackerom podarilo získať prísne utajované vojenské dokumenty detailne opisujúce trojzložkový izraelský protiraketový systém. Informácie sa dostali na verejnosť po tom, čo sa viaceré izraelské inštitúcie vrátane nemocníc a Izraelských železníc stali terčom útokov hackerov, ktorých motívom je pravdepodobne nesúhlas s operáciou izraelských vojsk v pásme Gazy.

Hackeri útočili na izraelské firmy od októbra 2011
Hackeri mali údajne od októbra 2011 do augusta 2012 trom izraelským firmám, z ktorých u dvoch bola zriaďovateľom izraelská vláda, odcudziť rozsiahle materiály o protiraketovej obrane. Informoval o tom server BBC s odvolaním sa na prístup k usvedčujúcim informáciám. Samotné spoločnosti akúkoľvek krádež dokumentov dementovali.

Krádež prísne tajných dokumentov vyvracia aj bývalý šéf izraelských spravodajských služieb, Lior Div, ktorý tvrdí, že čínski hackeri v skutočnosti mohli ukoristiť len atrapu skutočných dokumentov. Div sa domnieva, že čínskym hackerom boli len podstrčené falošné dokumenty s hlavičkou „prísne tajné.“ Firmy s vysokou úrovňou zabezpečenia často využívajú pasce na útočníkov, označované ako honeypot, ktorých cieľom je vyzradiť identitu útočníkov či pôvod útokov.

Podľa prvotných informácií sa hackerom podarilo získať minimálne 700-stranový dokument o systéme Arrow 3, o bezpilotných lietadlách a balistických raketách. Jedna z trojice spoločností vystavených útokom hackerov, konkrétne Israel Aerospace Industries (IAI), možný útok nepoprela a v tejto súvislosti mala už dávnejšie podniknúť patričné opatrenia. Hovorca spoločnosti Rafael Advanced Defense System (RADS), ktorej dokumenty mali byť takisto odcudzené však informácie o útokoch poprel. „Databázy RADF vrátane dát o vzdušnej obrane sú mimoriadne dobre chránené, podľa najvyšších možných štandardov,“ uviedol pre magazín The Guardian hovorca spoločnosti.

Čínski hackeri sa údajne zmocnili tajných dokumentov o protiraketovej obrane
Z publikovaných informácií vyplýva, že pri kybernetickom útoku boli použité vysoko sofistikované metódy a nástroje, podobné tým, ktoré boli použité čínskymi hackermi pri preniknutí do systémov americkej armády a bezpečnostných služieb. Čínski hackeri, ktorých motívom zrejme bola priemyselná špionáž, sú v oboch prípadoch úzko prepojení s čínskou Ľudovou oslobodeneckou armádou.

Na dômyselnej vzdušnej obrane spolupracovali aj firmy zo zámoria
Najznámejšou súčasťou izraelského protiraketového systému, ktorá je každodenne skloňovaná v súvislosti s konfliktom v pásme Gazy, je takzvaná Železná kupola (Iron Dome). Železná kupola má odraziť útoky mínometných granátov a rakiet krátkeho doletu. Okrem nej však Izrael pracuje na vývoji a konštrukcii ďalších dvoch zložiek protiraketovej obrany, konkrétne Dávidov prak (David’s Sling) a zdokonalený Arrow 3.

Dávidov prak , ktorý Izrael v roku 2013 úspešne otestoval, bude vo finálnej fáze projektu v roku 2015 slúžiť ako ochrana pred raketami stredného doletu (s doletom od 70 do 300 kilometrov). Systém Arrow bude mať zas za cieľ zlikvidovať balistické a medzikontinentálne rakety až na úrovni termosféry, teda vrstvy zemskej atmosféry vo výške nad 90 kilometrov. Súčasná druhá generácia systému Arrow, ktorá je v prevádzke už 14 rokov, je schopná ničiť rakety nad úrovňou stratosféry. Izrael v súčasnosti na vývoji systému Arrow 3 spolupracuje so Spojenými štátmi a dodávateľom technológií sú firmy Israel Aerospace Industries a Boeing.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #protiraketová obrana #Železná kupola #Iron Dome #Arrow #Davids sling