Orange sprístupnil 4G sieť aj zákazníkom s predplatenými kartami

Orange oznámil sprístupnenie svojej mobilnej LTE siete aj pre zákazníkov využívajúcich predplatené služby, konkrétne Prima a FunFón. Telekom, ktorý LTE sieť prevádzkuje taktiež, zatiaľ podobné služby pre zákazníkov na predplatených kartách neposkytuje.

05.09.2014 07:00
4G, 3G, LTE, mobilná sieť, operátor Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Užívatelia predplatených služieb Orange môžu od 3. septembra využívať LTE sieť rovnako ako paušáloví zákazníci, bez dodatočných poplatkov, na kompatibilných zariadeniach. Podľa operátora už dnes tvorí prevádzka v jeho 4G sieti viac ako 4 percentá z celkového objemu mobilnej dátovej prevádzky. Rozšírením o nový okruh zákazníkov očakáva ďalší nárast dátovej prevádzky v sieti. Na predplatených kartách Orange sprístupní 4G postupne do polovice septembra. Zákazníkov bude o aktivovaní prístupu informovať SMS správou.

Na mape pokrytia 4G sieťou Orange pribudne 21 miest
V súčasnosti Orange ponúka prístup do 4G sieti zákazníkom v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Do konca roka pribudnú ma mape pokrytia Malacky, Pezinok Modra, Svätý Jur, Senec, Šamorín, Trnava, Galanta, Nitra, Nové Zámky, Komárno, Žilina, Martin, Trenčín, Prievidza, Bojnice, Piešťany, Zvolen, Poprad, Košice a Humenné.

Telekom má väčšie pokrytie, no aj polovičné rýchlosti
Hlavným rozdielom medzi 4G sieťami Telekomu a Orange je ich pokrytie. Zatiaľ čo Telekom má už dnes pokrytých približne 40 percent slovenskej populácie, u Orange je toto číslo nižšie. Do konca roka plánuje oranžový operátor rozšíriť pokrytie o ďalších 21 miest, vďaka čomu by mal mať dosah na 30 percent populácie. V prípadnom porovnaní oboch sietí je však nutné zdôrazniť, že Telekom zatiaľ vo väčšej miere limituje rýchlosť dátového prenosu s výnimkou Bratislavy a Košíc, kde majú jeho zákazníci prístup k plnej teoretickej rýchlosti 150 Mbps. V iných mestách je rýchlostný strop približne polovičný. Orange v súčasnosti žiadne limity v rámci troch pokrytých miest nemá a zákazníkom ponúka plnú 150 Mbps rýchlosť. Limitovať rýchlosť pravdepodobne nebude ani v ďalších 21 mestách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Orange #LTE #4G #sieť štvrtej generácie