Microsoft mení evolúciu. Nový Windows dostal číslo 10

Microsoft predstavil nasledovníka Windowsu 8. Nová verzia bude prekvapivo nositeľom čísla 10. Vraj kvôli množstvu inovácií. Firma sa ale v skutočnosti usiluje presvedčiť firemných zákazníkov, že prechod z Windowsu 7 na novú verziu má naozaj zmysel.

01.10.2014 18:50
Microsoft, Windows 10, operačný systém Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Na plánovanom predstavení novej verzie operačného systému Windows Microsoft prekvapil. Namiesto verzie s číslom deväť sa firma rozhodla priblížiť detaily z pripravovaného Windowsu 10, ktorý bude priamym nasledovníkom súčasného Windowsu 8. Vynechaním čísla deväť sa Microsoft zrejme snaží naznačiť, že sa pokúsi o reštart, malú revolúciu či zásadnejšiu evolúciu. Najvýznamnejšie má byť spojenie viacerých platforiem do jedného celku. Softvérový základ má byť tak rovnaký pre smartfóny, tablety, notebooky, počítače a aj herné konzoly Xbox. Vytvorenie akéhosi ekosystému medzičasom avizoval aj Apple, ktorý s príchodom novej verzie systému OS X výraznou mierou spojí desktopový systém s mobilnou platformou iOS.

Do systému sa po dvoch rokoch vráti plnohodnotná ponuka Štart
Windows 10 má byť komplexným systémom, ktorý vynikne najmä prepracovanejším používateľským rozhraním, ktoré má byť vraj intuitívne pre užívateľov Windowsu 8 aj staršej sedmičky. Vráti sa doň aj ponuka Štart, z ktorej bude možné okamžite pristupovať k najčastejšie používaným aplikáciám a súborom s možnosťou ďalšieho prispôsobenia.

Do systému Windows 10 sa opäť vráti... Foto: Microsoft
Microsoft, Windows 10, operačný systém Do systému Windows 10 sa opäť vráti plnohodnotná ponuka Štart.

Chýbať by nemali ani živé náhľady v podobe dlaždíc, ktoré môžu zobraziť napríklad informácie o doručených e-mailoch, počasí a udalostiach v kalendári. Návrat ponuky Štart považujú mnohí analytici za kľúčový moment, ktorý môže opätovne prilákať konzervatívnych a podnikových užívateľov Windowsu 7.

Prehľad spustených aplikácií pomocou tlačidla... Foto: Microsoft
Microsoft, Windows 10, operačný systém Prehľad spustených aplikácií pomocou tlačidla Task View.

Verzia Windows 10, ktorú Microsoft predstavil je len akýsi technický náhľad so zoznamom kľúčových funkcií systému. Po vzore konkurencie v systéme pribudne správa viacerých pracovných plôch s možnosťou jednoduchého prepínania medzi nimi, podobne ako v systéme OS X od Applu. Užívateľovi sa takisto zobrazia náhľady spustených aplikácií pri stlačení tlačidla Task View, pričom s aplikáciami bude možné pracovať aj inak než v celoobrazovkovom režime.

Prácu so systémom má sprehľadniť jednoduchá... Foto: Microsoft
Microsoft, Windows 10, operačný systém Prácu so systémom má sprehľadniť jednoduchá správa spustených aplikácií.

Microsoft odložil experimenty bokom. Windows 10 musí staviť na istotu
Microsoft sa na vlastnej koži presvedčil, že experimentovať je potrebné s citom a opatrne. Príchod Windowsu 8 sa totiž nestretol s priazňou užívateľov, keďže sa až priveľmi líšil od svojho predchodcu. Nie len individuálni užívatelia ale aj firmy sa ho preto rozhodli bojkotovať a zotrvať pri overených sedmičkách. Nový Windows, ktorý by sa mal vo svojej finálnej verzii objaviť najskôr na budúci rok, sa pokúsi napraviť svoju pošramotenú povesť a po piatich rokoch opäť raz prilákať masy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #operačný systém #Windows