Google pritvrdzuje, výrobcom zariadení s Androidom sprísni podmienky

Google bude údajne od výrobcov zariadení s Androidom požadovať, aby do systému predinštalovali až dvadsiatku jeho vlastných aplikácií. Doteraz ich stačilo len deväť. Firma chce vraj urobiť systém viac konzistentným.

04.10.2014 16:05
android, google Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Výrobcovia zariadení s Androidom by sa po novom mohli riadiť novými pravidlami, ktoré im určí sám Google. V súčasnosti Google vyžaduje, aby výrobcovia do smartfónov a tabletov povinne inštalovali deväť jeho aplikácií, ktoré musia byť umiestnené na konkrétnom viditeľnom mieste. Podľa serveru The Information, ktorý sa odvoláva na prísne tajné dokumenty, sa firma rozhodla sprísniť podmienky pre partnerov, keď po výrobcoch bude požadovať až 20 predinštalo­vaných aplikácií v Androide.

Google výrobcom prikáže aké aplikácie majú inštalovať a kam ich umiestniť
Novým požiadavkám sa majú automaticky prispôsobiť všetci výrobcovia smartfónov a tabletov s Androidom, na čele so Samsungom, Huawei, Sony a HTC. Aplikácie, ktorých inštalovanie bude Google po výrobcoch vyžadovať majú byť umiestnené na vopred dohodnutých pozíciách vrátane domácej obrazovky. Výrobcovia majú takisto uprednostniť a poskytnuť tak väčší priestor vyhľadávaču Google Search.

Google údajne pri koncipovaní nových podmienok motivovala snaha o konzistentnejšie prostredie naprieč všetkými zariadeniami. Firme sa takisto nepáči ako výrobcovia pomocou rôznych grafických nadstavieb upravujú prostredie Androidu a menia v ňom umiestnenie niektorých predinštalovaných aplikácií na úkor vlastných alternatív. Tŕňom v oku Googlu je údajne aj kórejský Samsung, ktorý podobné praktiky využíva zo všetkých výrobcov najviac.

Google môže vďaka silnej pozícii Androidu vyjednávať
Softvérový gigant má vďaka silnej pozícii Androidu na trhu so smartfónmi možnosť diktovať podmienky a uťahovať tak skrutky všetkým výrobcom, pre ktorých Windows Phone, Tizen či Firefox OS nie sú plnohodnotnou alternatívou. A tých je väčšina. Smartfóny s Androidom v júli tohto roka ovládali až 85 percent trhu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #smartfón #tablet #android