Čína už kompletne zablokovala aj prístup na Gmail

Čínski užívatelia služby Gmail mali niekoľko rokov skomplikovaný prístup k jej používaniu. Podľa najnovších informácii sa Čína rozhodla Gmail zablokovať úplne. Možných dôvodov je viacero.

01.01.2015 08:30
Google Gmail Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Google má so svojimi službami dlhodobo problém presadiť sa na miliardovom čínskom trhu. Napriek veľkým ambíciám firma postupne stráca na tamojšom trhu pôdu pod nohami, o ktorú ju pripravili najmä čínski regulátori. Užívatelia služby Gmail mali napríklad niekoľko rokov obmedzený prístup k jej využívaniu, keď ku svojim e-mailom nemohli pristupovať z webového rozhrania. V týchto dňoch už ku svojej schránke nemôžu pristupovať vôbec, a to ani cez vzdialený prístup prostredníctvom e-mailových klientov tretích strán.

Čína si vytvára vlastný kontrolovaný priestor na internete
Google podľa vyhlásení jeho hovorcu pre región Ázie a Pacifiku, Taja Meadowsa, technicky nepozmenil žiadne parametre, ktoré by mohli spôsobiť, že služba bude pre väčšinu čínskych užívateľov úplne nedostupná. Indície preto naznačujú, že tak urobil čínsky regulátor. “Čínski užívatelia aktuálne nemajú žiadnu možnosť pristupovať k Gmailu za bránami Veľkého Firewallu (z angl. Great Firewall, pozn. pojem bol odvodený od Veľkého čínskeho múru – Great Wall),” uviedla pre BBC organizácia za boj za digitálne práva, GreatFire.org, ktorá na kompletné blokovanie služby ako prvá upozornila.

Čínska vláda vzniknutú situáciu nekomentovala. O veciach súvisiacich s blokovaním určitého typu obsahu na internete, prípadne aj celých stránok, sa čínska vláda zasadne nevyjadruje. Nie je preto možné jednoznačne potvrdiť, že stránky sú blokované na základe jej pokynu čínskemu regulátorovi. Rovnako nie sú známe ani kritériá, podľa ktorých čínska vláda rozhoduje o rozsahu a type blokovaných stránok. “Pozorujeme čoraz agresívnejší prístup smerom k tomu, čo Peking nazýva internetovou suverenitou, o ktorej hovorí len na margo pozitívov, ktoré údajne prináša,” uzatvára pre BBC Jeremy Goldkorn zo spoločnosti Danwei, analyzujúcej média v Číne.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Čína #internet #cenzúra #Gmail #blokovanie