Elektronika bude drahšia. Kvôli slabému euru zvyšuje ceny aj Apple

Spoločnosť Apple medzi prvými výrazne zvýšila ceny u svojich produktov v Európe. Kvôli slabému euru si spotrebitelia za nový iPhone, Mac alebo Macbook priplatia v priemere o 15 percent viac.

14.03.2015 21:00
euro, dolár, kurz, peniaze, mena, ECB, money,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Kurz eura voči doláru láme nové rekordy za posledných takmer 12 rokov. V stredu 11. marca kleslo pod úroveň 1,056 dolára, čo je najmenej od 21. marca 2003. Spolu s eurom klesajú v porovnaní s dolárom aj ďalšie meny, vrátane českej koruny, ktorá oslabila najviac za posledných 11 rokov. Slabé euro sa zrejme už čoskoro prejaví aj v cenách elektroniky. Na slabé euro už stihol zareagovať americký Apple, ktorý celoplošne zvýšil ceny svojich produktov v Európe o viac ako 15 percent. Nasledovať ho môžu aj ďalší.

V Českej republike Apple ako reakciu na oslabujúce euro zvýšil ceny o spomínaných 15 percent. Základný model iPhone 6 so 16 GB pamäťou, ktorého cena bola pri uvedení 18 390 českých korún (približne 670 eur) od 9. marca zdražel na 21 190 korún (približne 780 eur). Prakticky rovnako sú na tom aj ďalšie modely vrátane iPhonu 6 Plus a staršieho iPhonu 5S, ktoré sú vo všetkých prípadoch drahšie o 100 eur.

Slováci majú malú výhodu. Zdraženie pocítia o čosi neskôr
Napriek tomu, že na Slovensku Apple nemá svoje obchodné zastúpenie, na zvýšenie cien zareagujú zrejme všetci partneri a oficiálni distribútori, ktorí na Slovensku produkty Applu predávajú. Na rozdiel od iných európskych krajín, v ktorých Apple bez oznámenia zvýšil ceny zo dňa na deň, v krajinách bez zastúpenia sa distribútori novým cenám prispôsobia pravdepodobne až po tom, čo dopredajú svoje skladové zásoby. Urobiť tak plánuje napríklad distribútor m:zone, ktorý vo svojom online obchode predáva smartfóny a počítače ešte za staré ceny. Nový tovar už ale bude ponúkať s cenami v priemere o 50 až 100 eur vyššími.

Produkty Applu už zdraželi aj v ďalších krajinách mimo USA
Apple zmenil svoju cenovú politiku nie len v krajinách Európskej únie, ale napríklad aj v Austrálii či v Kanade. Cena iPhonu 6 vzrástla z pôvodných 749 – 969 na 839 až 1099 kanadských dolárov. Viac si budú musieť priplatiť aj za monitor Thunderbolt, a to až o 200 kanadských dolárov (z pôvodných 999 na 1199 dolárov) a v prípade 15-palcového MacBooku Pro s Retina displejom až o 350 dolárov (z pôvodných 2099 na 2449 dolárov). Vo Francúzsku, Nemecku a Rakúsku zdražel rovnaký notebook o 250 až 300 eur, teda približne o 12 percent.

Ceny môžu zvýšiť aj ďalší výrobcovia. Ale takisto nemusia
Vyššie ceny u elektroniky je možné očakávať v podstate vo všetkých prípadoch, kedy je cena viazaná na kurz doláru. Súčiastky vyrobené v Ázii sú nakupované v jenoch, no predávané sú už v dolároch. Európski spotrebitelia však vyššie ceny nemusia spozorovať ihneď. V prípade tovaru, ktorý už predajcovia majú vo svojich skladoch bude zdražovanie menej výrazné, prípadne k nemu nemusí dôjsť vôbec. Situácia sa zmení nie len pri nakúpení nového tovaru z Ázie, ale aj pri uvedení nových produktov. Podľa analýzy Deutsche Bank euro dosiahne paritu s dolárom ešte v tomto roku a je možné, čo bude druhýkrát v histórii.

Menej výrazné zdražovanie sa môže dotknúť elektroniky dovážanej z Japonska. “Niektoré komponenty pre elektronickú výrobu dovážame, nie všetci dodávatelia však oceňujú svoje produkty v amerických dolárov. Napríklad dodávatelia z Japonska môžu svoje produkty oceňovať v jenoch, zatiaľ čo európske spoločnosti s najväčšou pravdepodobnosťou používajú zmluvy v eurách. V tomto prípade oslabenie eura oproti americkému doláru cenu elektroniky veľmi neovplyvní.Taktiež cena komponentov závisí od konkrétnych zmlúv s dodávateľmi – doby, na ktorú je zmluva uzavretá, ako aj podmienok kurzu,” povedala pre Pravdu analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Na cenu má výrazný vplyv takisto dopyt. Ak bude nízky, obchodníci nebudú chcieť ceny zvyšovať. Podľa serveru iDnes.cz môže byť Apple nakoniec len jediným výrobcom, ktorý v Českej republiky zvýši ceny. Konkurenční výrobcovia o tom údajne neuvažujú. iDnes.cz cituje zástupcov viacerých výrobcov, vrátane Sony, HTC a Samsungu, ktorí tvrdia, že ceny u produktov meniť v najbližšom období neplánujú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Apple #iPhone #dolár #MacBook #parita