Microsoft ukončí boj s pirátmi. Windows 10 rozdá zadarmo každému

Microsoft odštartuje malú revolúciu. Windows 10 rozdá všetkým užívateľom bez rozdielu zadarmo. Nainštalovať si ho budú môcť bezplatne a bez postihov na svoje počítače aj piráti.

19.03.2015 18:55
Microsoft, Windows 10, operačný systém Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Microsoft sa rozhodol rezignovať na boj s užívateľmi, ktorí na svojich počítačoch používajú nelegálnu verziu operačného systému Windows. Verzia Windows 10, ktorá bude oficiálne dostupná ešte v priebehu tohto leta, bude dostupná zadarmo a pre všetkých. Prejsť na legálnu desiatku budú môcť aj užívatelia starších a pirátskych verzií.

Microsoft zmenil spôsob boja proti softvérovým pirátom
V januári pritom Microsoft oznámil, že Windows 10 bude prvým operačným systémom, ktorý bude užívateľom prístupný zdarma. Program prechodu na najnovšiu verziu sa mal ale vzťahovať len na legálne kópie Windows 7 a Windows 8, a len počas prvého roka od spustenia predaja najnovšej verzie. V tom čase nič nenasvedčovalo tomu, že firma sa chystá zmeniť spôsob, akým bojuje proti softvérovému pirátstvu.

Agentúra Reuters v týchto dňoch ale informovala o tom, že Microsoft svoju rétoriku pozmenil a Windows 10 sprístupní pre všetkých užívateľov bez rozdielu, avšak len v Číne. Čínsky trh je svojim spôsobom špecifický, okrem iného aj kvôli tomu, že nelegálny Windows tam využíva približne 75 percent užívateľov. Úroveň softvérového pirátstva je ale celosvetovo výrazne nižšia, ukončenie boja so stovkami miliónov pirátov v Číne bolo preto skôr len analógiou.

Prejsť na legálny Windows budú môcť aj piráti po celom svete
Server Mashable ale informoval o tom, že Microsoft sa rozhodol pre ústretový krok a zmenu obchodnej politiky celosvetovo. “Ktokoľvek so zodpovedajúcim zariadením môže prejsť na Windows 10, vrátane tých, ktorí vlastnia pirátsku kópiu Windows. Myslíme si, že užívatelia si postupom času sami uvedomia, akú hodnotu má legálny softvér,” uviedol pre server riaditeľ divízie operačných systémov Microsoftu, Terry Myerson.

V novom obchodnom modeli bude firme zarábať najmä predplatné
Boj s veternými mlynmi, ktorými sú softvéroví piráti, Microsoft v skutočnosti ale neomrzel. Firma sa len pod vedením nového šéfa rozhodla prejsť na nový obchodný model, ktorého cieľom je zatraktívniť segment počítačov so systémom Windows, ktorý čoraz viac ohrozuje konkurencia. Samotný operačný systém bude preto síce zadarmo, no niektoré služby v ňom budú platné. Príkladom je kancelársky balík Office 365, za ktorého používanie užívatelia platia mesačné či ročné predplatné. Vďaka nemu majú takisto rozšírený prístup k niektorým doplnkovým službám, napríklad k voľným minútam na hovory na pevné linky v službe Skype. Na rovnakom základe budú zrejme postavené aj ďalšie služby.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Windows #Windows 10 #softvéroví piráti