Google je už oficiálne aj mobilným operátorom. Zatiaľ len v USA

Project Fi je nový virtuálny operátor v Spojených štátoch. Vytvorila ho spoločnosť Google a využíva infraštruktúru dvoch národných operátorov, Sprint a T-Mobile, ako aj rozsiahlu sieť prístupových bodov Wi-Fi. Za 20 dolárov mesačne ponúka neobmedzené volania v USA a zaujímavé roamingové podmienky. Dáta je možné za rovnaké ceny možné využiť prakticky kdekoľvek na svete.

24.04.2015 07:00
Project Fi, Google, virtuálny operátor Foto:
Google je už oficiálne aj mobilným operátorom v USA.
debata

Špekulácie sa potvrdili. Google si už dlhšiu dobu robil zálusk na trh s mobilnými službami. V týchto dňoch firma oznámila, že ľuďom sa bude pripomínať aj ako mobilný operátor. Namiesto vlastnej siete a nákladného budovania infraštruktúry využije služby existujúcich mobilných operátorov na území Spojených štátov. Google sa v podstate stane ďalším virtuálnym operátorom na trhu, pod značkou Fi (oficiálne označenie je Project Fi). Na slovenskom trhu pôsobia virtuálni operátori taktiež, napríklad pod značkou Tesco Mobile (v sieti O2) alebo FunFón (v sieti Orange).

Google je hybridným virtuálnym operátorom v Spojených štátoch
Mobilná sieť Googlu bude svojim spôsobom hybridná. Bude totiž nie len využívať LTE (respektíve 2G a 3G) infraštruktúru dvoch mobilných operátorov, Sprint a T-Mobile, ale takisto aj zabezpečené Wi-Fi hotspoty. Zariadenie bude automaticky vyhľadávať, či sa v jeho okruhu nachádza niektorý z viac ako milióna prístupových bodov. Ak sa v okruhu nachádza, automaticky sa naň pripojí a komunikáciu bude smerovať cez šifrované spojenie. V štandardnom režime ale využíva sieť niektorého z dvoch mobilných operátorov. Voľba siete je pritom automatická a podriadená je napríklad kvalite signálu alebo dostupnosti služieb, napríklad LTE.

Vlastnú sieť Google budovať zatiaľ neplánuje, rovnako ako neplánuje preniknúť na iný než americký trh. Stať sa klientom virtuálneho operátora Fi sa v súčasnosti môžu len vybraní používatelia registrovaní na území Spojených štátov, ktorým spoločnosť poslala pozvánku. Druhou podmienkou je využívanie zatiaľ jediného kompatibilného smartfónu Nexus 6 a použitie špeciálnej SIM karty.

Čo užívateľ za mesiac neprečerpá, to mu Google na ďalší mesiac vráti
Pre prvých zákazníkov je pripravený základný 20-dolárový paušál s neobmedzenými volaniami na účastnícke čísla v Spojených štátoch a s neobmedzenými SMS správami do celého sveta. Nad rámec si je možné aktivovať aj dátový balíček. Za každý 1 GB dát si Google účtuje 10 dolárov. Objem, ktorý ale užívateľ v rámci mesiaca nespotrebuje mu spoločnosť vráti a odpočíta vo faktúre na ďalší mesiac. Ak si teda predplatí 3 GB dát za 30 dolárov a reálne spotrebuje len 1,4 GB dát, spoločnosť mu z ďalšej faktúry odpočíta 16 dolárov. Služby virtuálneho operátora Fi je možné využívať aj v zahraničí. Za volania v roamingu v niektorej zo 120 krajín zákazník zaplatí 20 centov za minútu.

Virtuálny operátor Project Fi láka aj na... Foto: Google
Project Fi, Google, virtuálny operátor Virtuálny operátor Project Fi láka aj na atraktívne podmienky využitia dátového roamingu kdekoľvek vo svete.

Dátový roaming je možné využiť za rovnaké ceny ako v Spojených štátoch
Google sa rozhodol zabojovať aj na poli dátového roamingu. Ten je spoplatnený rovnakou sadzbou ako v Spojených štátoch. To znamená, že ak užívateľ vycestuje zo Spojených štátov napríklad na Slovensko a v rámci svojho pobytu presurfuje 2 GB dát, zaplatí presne toľko, koľko by za 2 GB zaplatil v Spojených štátoch, teda 20 dolárov. Jediným obmedzením je možnosť využívať 3G sieť zahraničného operátora a rýchlosť do 256 kbps.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #šprint #mobilný operátor #Project Fi #T-Mobile