Hackerom sa podarilo ochromiť leteckú prevádzku vo Varšave

Hackerom sa podarilo získať kontrolu nad kontrolnými systémami poľského národného leteckého prepravcu LOT. Útok ochromil letovú prevádzku na vnútroštátnych a medzinárodných linkách. Niekoľko lietadiel kvôli útoku nevzlietlo, iné sa o niekoľko hodín oneskorili.

23.06.2015 07:00
lietadlo, dovolenka, let, cestovanie,... Foto:
debata (1)

To, pred čím bezpečnostní experti viackrát varovali sa začína napĺňať. Terčom hackerských útokov už nie sú len počítače ale aj dopravné prostriedky. V apríli tohto roka napríklad americká FBI ako aj Úrad pre bezpečnosť dopravy informovali, že Wi-Fi siete v lietadlách môžu mať na svedomí ich zvýšenú zraniteľnosť. Až donedávna neboli pritom oficiálne zaznamenané žiadne prípady, kedy by sa hackerom podarilo do riadiacich systémov lietadiel nabúrať.

Odborník na bezpečnosť počítačových systémov, Chris Roberts, ale tvrdí opak. Podľa vlastných slov celých päť rokov analyzoval zabezpečenie lietadiel a objavil viacero nedostatkov, na ktoré však zodpovedné orgány nereagovali. Medzi rokmi 2011 a 2014 sa Robertsovi podarilo údajne 15 až 20-krát nabúrať do riadiaceho systému lietadla a mierne zmeniť dráhu a výšku letu. Jeho tvrdenia ale zostávajú neoverené a možnosť ovládnuť lietadlo zo sedadla pasažiera je tak len jednou z hypotéz.

Prvý hackerský útok svojho druhu ochromil letovú prevádzku vo Varšave
Hackeri ale neútočia len z paluby lietadiel ale aj priamo zo zeme. Dôkazom je posledný incident poľského národného leteckého prepravcu LOT, ktorého kontrolné systémy sa stali terčom útokov hackerov. V nedeľu popoludní sa vďaka útoku na počítačové systémy spoločnosti LOT podarilo hackerom čiastočne ochromiť letovú prevádzku na medzinárodnom varšavskom Letisku Fryderyka Chopina. Útok zapríčinil zrušenie desiatich letov a ďalších dvanásť malo kvôli nemu meškanie. Prepravcovi tak vznikli problémy pri preprave viac ako 1400 pasažierov. V súčasnosti stále prebieha vyšetrovanie útoku a žiadne ďalšie detaily nie sú dostupné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #lietadlo #aerolinky #LOT #letecká preprava