Mladá Slovenka sa prebojovala do finále najväčšej online vedeckej súťaže

Len 18-ročná Michaela Brchnelová patrí medzi najúspešnejších mladých vedcov na Slovensku. O svojich kvalitách presvedčila aj na najväčšej online súťaži pre mladých vedcov Google Science Fair. Ako jediná vedkyňa zo strednej Európy sa prebojovala do celosvetového finále.

09.07.2015 20:05
Michaela Brchnelová, úspešní Slováci,... Foto: ,
Michaela Brchnelová s hlavnou cenou za astronómiu, ktorú na jar minulého roka získala na prestížnej súťaži Intel ISEF v Los Angeles.
debata

Najväčšou a snáď aj najznámejšou súťažou pre mladých vedcov z radov študentov je už niekoľko desaťročí Intel ISEF. Súťaž organizuje od roku 1950 nezávislá Spoločnosť pre vedu a spoločnosť a od roku 1997 je jej hlavným podporovateľom spoločnosť Intel. Každý rok sa na súťaži v niektorom z miest v Spojených štátov stretávajú stovky najlepších študentov z celého sveta, ktorí sa snažia zaujať porotu zloženú z univerzitných profesorov ale aj laureátov Nobelovej ceny. Vo svete online je zas najväčšou súťažou pre mladých vedátorov z radov študentov Google Science Fair.

Vstupenku do finále získalo len 90 vedcov z celého sveta
Do Google Science Fair sa každoročne zapojí niekoľko tisíc študentov. Kvalitu ich projektov posudzujú odborníci v regionálnych súťažiach, ktoré sú vstupenkou k účasti na celosvetovom finále. Je skvelou správou, že do najužšieho výberu 90 finalistov sa prebojovala aj Michaela Brchnelová z Bratislavy. Jej účasť vo finále ale nie je prekvapením. O svojich kvalitách už presvedčila odbornú porotu na súťaži Intel ISEF hneď dvakrát. V roku 2014 získala prvé miesto v kategórii Astronómia, špeciálnu prevú cenu Koalície pre plazmovú vedu ako aj výlet do švajčiarskeho CERNu. V súčasnosti patrí Michaela medzi najúspešnejších mladých vedcov na Slovensku. Do finále Google Scienece Fair sa prebojovala ako jediná súťažiaca zo strednej Európy.

Michaela Brchnelová je jedinou finalistkou... Foto: Google Science Fair
google science fair, Google, Michaela Brchnelová Michaela Brchnelová je jedinou finalistkou súťaže Google Science Fair zo strednej Európy.

Michaela Brchnelová patrí medzi najúspešnejších mladých vedcov na Slovensku
Len 18-ročná finalistka na Google Science Fair súťaží so svojim projektom o urýchľovaní kozmického žiarenia v pozostatku po Tychovej supernove. Mená 20 celosvetových finalistov budú zverejnené 4. augusta 2015. Všetci sa následne zúčastnia slávnostného odovzdávania cien, ktoré sa uskutoční 21. septembra 2015 v centrále Google v štáte Kalifornia.

Google Science Fair je súťažou pre mladých vedcov vo veku 13 až 18 rokov a jej organizátorom je spoločnosť Google v spolupráci s partnermi, spoločnosťami LEGO, National Geographic, Scientific American a Virgin Galactic.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Intel ISEF #Michaela Brchnelová #mladí vedci #Google Science Fair