Adobe Flash má problém. Deravý doplnok prekáža Mozille aj Facebooku

Viete aký by bolo surfovanie na internete bez Flashu? Bezpečnejšie. Aj to tvrdia mnohí diskutéri, ktorým prekáža laxný prístup spoločnosti Adobe, ktorej doplnok využívajú snáď všetky internetové prehliadače na zobrazovanie multimediálneho obsahu na internete.

16.07.2015 13:45
adobe, flash, prehrávač, flash player Foto:
Ilustračné foto
debata

Doplnok Flash, ktorý slúži napríklad na prehrávanie multimediálneho obsahu na webových stránkach mnoho užívateľom ale aj firmám komplikuje život. Pre útočníkov je Flash veľmi atraktívny a útočia naň zo všetkých strán. Mnohokrát úspešne. Spoločnosť Adobe však na objavené chyby reaguje obvykle až po ich medializácii, ak vôbec. Na internete sa preto čoraz častejšie objavujú správy o tom, že Flash je opäť deravý a prístupný pre takzvané útoky nultého dňa, pri ktorých na objavenú zraniteľnosť neexistuje oficiálna záplata v podobe aktualizácie. Užívatelia sú vystavení nebezpečiu a trpezlivosť už strácajú aj prevádzkovatelia niektorých stránok či dokonca internetových prehliadačov.

Vďaka deravému doplnku Flash majú útočníci dvere otvorené
Inak tomu nebolo ani v prípade Mozilly, ktorá sa rozhodla zareagovať na novoobjavené závažné chyby v doplnku Flash, ktoré sa dostali pod úplnú kontrolu potenciálnych útočníkov. Mozilla zakročila rázne a svojim krokom naznačila, kde vidí budúcnosť Flashu. Doplnok vo Firefoxe úplne zakázala a ak si ho chce užívateľ aktivovať, môže tak urobiť na vlastné riziko. A pravdepodobne aj urobí, nakoľko stránok využívajúcich Flash je stále veľké množstvo. Mozilla plánuje používanie doplnku opäť automaticky povoliť v prípade, že Adobe všetky chyby opraví. Zatiaľ užívateľom odporúča, aby si Flash aktivovali len na stránkach, ktorým dôverujú.

Facebook volá po ukončení vývoja problémového Flashu
Mozilla nie je jedinou firmou, ktorá považuje Flash za nebezpečný. V prehliadači Chrome ho pred niekoľkými týždňami zákazal aj Google. Adresne sa k bezpečnostným rizikám vyplývajúcim z používania Flashu dlhodobo vyjadruje aj Facebook, ktorý volá po ukončení jeho vývoja. Adobe sa však stále snaží verejnosť ubezpečiť, že bezpečnosť doplnku Flash je firmu prvoradá a intenzívne pracuje na tom, aby všetky chyby opravila.

Rázne v týchto dňoch zakročila napríklad Mozilla, ktorá Flash v prehliadači Firefox úplne zakázala. Ak si chce užívateľ prehrať video na YouTube za pomoci doplnku Flash, namiesto náhľadu mu prehliadač zobrazí hlásenie, že doplnok je zraniteľný a mal by byť aktualizovaný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Firefox #Mozilla #Flash #Adobe #HTML5