Tip: Viete ako zabrániť zdieľaniu odkazov na Facebooku bez vášho vedomia?

Aj po pol roku niektorých užívateľov Facebooku trápi zdieľanie falošných odkazov na erotické video, za ktorým sa skrýva malvér. Poradíme vám, ako sa zabrániť, aby sa podobné odkazy zobrazovali aj na vašom účte na sociálnej sieti.

30.08.2015 09:00
Ľudia z Facebooku majú viac blízkych vzťahov Foto:
Ilustračné foto

Pred pol rokom sa na Facebooku začal vo veľkom šíriť malvér, ktorý si do svojho počítača bez vedomia nainštalovali desiatky tisíc užívateľov. Priebeh bol pritom veľmi jednoduchý. Útočníkom sa podarilo malvér rozšíriť najmä vďaka dôverčivosti ľudí, ktorí sa nechali nachytať videom s údajným pornografickým obsahom. Stačilo, ak video zdieľal niektorý z priateľov, prípadne užívateľa vo videu aj priamo označil. Ak sa užívateľ pokúsil video spustiť, v okne sa mu zobrazila správa, že používa neaktuálnu verziu prehrávača Flash Player a je potrebné stiahnuť jeho najnovšiu verziu. Mnohí tak urobili, no namiesto toho aby si aktualizovali prehliadač si do systému nainštalovali trójskeho koňa.

Trójsky kôň šíril medzi priateľmi podovodné videá
Trójsky kôň následne využil účet na Facebooku na ďalšie šírenie podobných videí s explicitným obsahom, ktoré zdieľal medzi ďalšími ľudmi, najmä v okruhu priateľov na sociálnej sieti. Malvér sa po pol roku na Facebooku šíri aj naďalej, aj keď už v menšom rozsahu, no s rôznymi inými variáciami. Užívateľ už nemusí byť označený priamo v odkaze s náhľadom videa, ale doručiť mu ho môže aj niektorý z jeho priateľov v rámci súkromných správ. Správu však neodosiela konkrétny človek, ale v jeho mene tak robí malvér, ktorý sa stihol infiltrovať do systému obeti. V súkromnej správe môže byť uvedená napríklad skratka “foto” a vedľa nej odkaz na doméne facebook.com, ktorá môže ľudí presvdečit, že v skutočnosti nejde o podvod ale len o nevinné fotografie či videá.

Malvér dokázal zaznamenať prihlasovacie údaje k online účtom a kreditkám
Samozrejme úlohou malvéru nie je len zdieľať podvodné videá a infiltrovať sa do najväčšieho počtu počítačov. Podľa odborníkov môže sledovať aktivitu v systéme, zaznamenávať stlačené klávesy a ukladať prihlasovacie údaje k online účtom, ktoré následne odosiela na vzdialené servery útočníkov. Ak sú z vášho účtu odosielané podobné odkazy, s najväčšou pravdepodobnosťou ste sa stali obeťou malvéru, ktorý je nainštalovaný vo vašom počítači. Pomôcť pri jeho odstránení zo systému by mal ktorýkoľvek antivírus. Ak odkazy neodosielate, no napriek tomu vás niektorý z priateľov nedobrovoľne zaradil medzi ich príjemcov, je potrebné zmeniť nastavenia účtu na Facebooku.

Tip: V nastaveniach na sociálnej sieti si môžete skontrolovať a upraviť oprávnenia aj pre aplikácie, ktoré majú prístup k vášmu účtu, vrátane zoznamu priateľov a osobných informácií. Každá aplikácia, ktorá sa v zozname nachádza, má určené právomoci, podľa ktorých môže napríklad aj zdieľať reklamu, ktorú uvidia vaši priatelia. Niektoré aplikácie prístup k účtu na Facebooku vyžadujú automaticky (pri zjednodušených registráciách u online obchodníkov a podobne).

Najlepším riešením je získať väčšiu kontrolu nad svojim účtom
Najjednoduchšie si je v nastaveniach časovej osi zvoliť, kto môže pridávať príspevky na vašu časovú os. Štandardne môžu takéto príspevky pridávať všetci priatelia. Oveľa dôležitejšia je ale druhá záložka, v ktorej je možné nastaviť kontrolu príspevku, v ktorých vás priatelia označia, ešte predtým, než sa objaví na časovej osi. Túto možno je vhodné aktivovať, vďaka čomu získate kontrolu nad informáciami, ktoré sa na vašej časovej osi nachádzajú. Bez vášho súhlasu sa tak nemôže stať, aby ste boli označený na fotografii, ktorú by ste radšej svojim priateľom neukázali.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #malvér #trójsky kôň