Na Facebooku pribudne tlačidlo "Nepáči sa mi to". Pomôže vyjadriť empatiu

Ak sa vám niektoré príspevky na Facebooku nepáčili, doposiaľ ste mali len dve možnosti - ignorovať ich alebo svoj nesúhlas vyjadriť komentárom. Facebook sa po rokoch otáľania napokon rozhodol sprístupniť aj tlačidlo “Nepáči sa mi to”. Jeho účel však bude iný, než sa mnohí domnievajú.

16.09.2015 19:35
nepáči sa mi, palec, nesúhlas, emócie, ruka Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Tlačidlo “Nepáči sa mi to” na Facebooku chýba a užívatelia si ho žiadajú prakticky od momentu sprístupnenia tlačidla “Páči sa mi” v roku 2009. Sociálna sieť ich požiadavku väčšinou odbila s tým, že jej cieľom je vysielať a šíriť pozitívne emócie u ľudí a nie vytvárať prostredie pre šírenie nenávistných či inak negatívne ladených príspevkov. Mark Zuckerberg v týchto dňoch prezradil, že požiadavku užívateľov, ktorým chýbala obdoba tlačidla “Nepáči sa mi to” napokon sociálna sieť vypočuje. Peklo však nezamrzne a tlačidlo bude mať úplne inú funkciu, než by mnohí očakávali.

Tlačidlo „Nepáči sa mi to“ má slúžiť na vyjadrenie empatie
Nové tlačidlo má byť spôsobom ako vyjadriť empatiu so zdieľaným príspevkom. Pri úmrtí či inej tragickej udalosti totiž užívatelia veľa možností ako prejaviť svoju empatiu a solidaritu nemali. Ako sa ukázalo, tradičný zodvihnutý palec rozhodne nie je univerzálnym nástrojom na vyjadrenie všetkých typov emócií. “Ak sa vyjadrujete k nejakej smutnej udalosti, označenie vášho príspevku tlačidlom “Páči sa mi to” môže byť pre vašich priateľov problematické, najmä ak chcú vyjadriť svoje pochopenie či súcit,” uviedol Zuckerberg. Nové tlačidlo, ktoré sám označil ako “Dislike” (z angl. Nepáči sa mi to) ale nebude mať podobu palca smerujúceho nadol. Rozhodne by nemalo byť mechanizmom, vďaka ktorému by mohli užívatelia znegovať určitý príspevok alebo komentár.

Zneužívanie nového tlačidla je vraj nepravdepodobné
Podľa Zuckerberga bolo vytvorenie tlačidla veľmi komplikované a svojim spôsobom chúlostivé. Jeho finálna podoba a účel, ktorému má slúžiť, sa ale zdajú byť uspokojivé. Odborníci na sociálne médiá sa neobávajú toho, že by nové tlačidlo začali užívatelia zneužívať a používať ho na vyjadrenie negatívneho postoja napríklad k fotkám a príspevkom svojich priateľov. Či tomu tak napokon aj bude sa ukáže až vo fáze verejného testovania, ktoré Facebook sprístupní čoskoro.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #Páči sa mi #Mark Zuckerberg #Dislike