Tip: Štvrtý mobilný operátor ponúka rovnaké ceny za hlas, SMS aj dáta

Služby štvrtého mobilného operátora s názvom 4ka budú ponúkať pobočky Slovenskej pošty. Za megabajt dát a minútu hovoru bude Štvorka účtovať štyri centy. Za rovnakú cenu sa bue možné dovolať aj v roamingu, v krajinách EÚ. Prinášame vám prehľad aktuálnej ponuky nového operátora.

05.10.2015 08:00
mobilný operátor, štvorka, 4ka, Swan, Slovenská... Foto:
Od 5. októbra svoje služby začal oficiálne poskytovať štvrtý slovenský mobilný operátor s názvom 4ka.
debata (2)

Od pondelka 5. októbra si budú môcť návštevníci niektorej z viac ako 1500 pobočiek Slovenskej pošty zakúpiť SIM kartu štvrtého mobilného operátora, ktorý vystupuje pod názvom 4ka. Stoja za ním dve akciové spoločnosti, štátom vlastnená Slovenská pošta a telekomunikačná firma Swan. Swan sa stal štvrtým mobilným operátorom na Slovensku ešte v marci tohto roka, v prvej fáze však poskytoval len dátové služby vo vlastnej LTE sieti. Hlasové služby spustil až po oficiálnej dohode so Slovenskou poštou, ktorá mu okrem iného poskytla predajné priestory. Mobilné služby budú minimálne v niekoľkých prvých týždňoch dostupné len prostredníctvom siete pobočiek pošty. Online predaj bude spustený pravdepodobne koncom októbra.

Bez viazanosti, no bez paušálu
Názov Štvorka si majú zákazníci spájať najmä s jednoducho koncipovanou ponukou. Operátor neponúka mobilný paušál, jedinou možnosťou ako využívať jeho služby je tak predplatená karta, ktorú si možno zakúpiť za 4 eurá so štvoreurovým kreditom. Názov Štvorka si majú zákazníci spájať najmä s jednoducho koncipovanou ponukou. Hovory, SMS správy ale aj dáta majú jednotnú cenu 4 centy. Líši sa len účtovací interval.

Pri uskutočnených hovoroch zákazník zaplatí 4 centy za minútu so sekundovou tarifikáciou od prvej sekundy, pri dátach platí rovnakú sumu za jeden prenesený megabajt. Štyrmi centami je spoplatnené aj odoslanie SMS správy. Lákadlom môžu byť najmä volania v rámci Európskej únie, za ktoré operátor účtuje takisto štyri centy za minútu, tak v prípade prichádzajúcich ako aj odchádzajúcich hovorov.

Kredit si možno zakúpiť len na pobočkách pošty, no len na niektorých
Ceny roamingových volaní v krajinách Európskej únie operátor nastavil veľmi veľkoryso. Konkurencia podobne nízke roamingové ceny neponúka, až na výnimky v niektorých štátoch EÚ, kde je možné hovory uskutočňovať s nižším poplatkom než aký stanovuje regulovaná eurotarifa na roaming. Jedinou podmienkou u 4ky je mať dostatok kreditu, ktorý si je možné zakúpiť v podobe dobíjacích kupónov na niektorej z vybraných pobočiek pošty. Kupóny v hodnote 4, 8, 12 a 16 eur ale ponúka na rozdiel od samotných SIM kariet len 570 pobočiek. Iná možnosť dobitia kreditu zatiaľ dostupná nie je. Kredit zákazníkovi neprepadne, k dispozícii ho v podstate neobmedzene, navyše ho môže bezplatne prenášať na iné číslo v domácej sieti.

Okrem spomínaných štyroch centov za jeden megabajt prenesených dát si môžu zákazníci aktivovať aj výhodnejší balík dát. Za jedno euro ponúka operátor balík s názvom 4G Giga, ktorý obsahuje 1 gigabajt predplatených dát. Využiť ho však možno len vo vlastnej 2G a 4G sieti počas 30 dní od aktivácie. Opätovná aktivácia je takisto možná, rovnako tak aj navýšenie balíka v priebehu jeho používania. Cena za gigabajt dát je suverénne najnižšia na trhu. Predstavitelia Štvorky tvrdia, že podobné ceny sú dlhodobo udržateľné.

Avizované pokrytie vlastnou 4G sieťou mobilného... Foto: 4ka
mobilný operátor, štvorka, 4ka, Swan, Slovenská pošta Avizované pokrytie vlastnou 4G sieťou mobilného operátora 4ka.

Nízke ceny sú vraj udržateľné
Pri zmienke o 2G a 4G sieti Štvorka informuje, že už pokrýva 40 percent populácie SR vo viac ako 60 mestách. Pokrytie síce podľa vlastných tvrdení naďalej rozširuje, no o detailoch takzvaného národného roamingu nehovorí. Ten je pritom dôležitý pre všetkých zákazníkov, ktorí sa nachádzajú mimo územia pokrytého vlastným signálom. V takomto prípade sú totiž odkázaní na využitie siete iného operátora, ku ktorej sa telefón automaticky prihlási na základe vzájomnej dohody medzi operátormi. S ktorým z troch mobilných operátorov Štvorka pri národnom roamingu spolupracuje zatiaľ nie je oficiálne známe.

Detaily o národnom roamingu nie sú známe, operátor sa im vyhýba
Práve národný roaming bol v minulosti predmetom viacerých konfliktov medzi novým mobilným operátorom a jeho troma konkurentami. Tí sa vzájomnej dohode bránili, rozhodnúť preto musel až Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, podľa ktorého musia operátori Štvorke svoje siete pre potreby národného roamingu sprístupniť. Jeho ceny však vzájomne dohodnuté pravdepodobne stále neboli a regulačný úrad ich takisto nestanovil.

V ponuke sú aj mobilné telefóny, no zatiaľ len štyri
Na začiatku predaja si budú môcť zákazníci vybrať niektorý zo štyroch mobilných telefónov s cenou od 14 do 134 eur. Dva modely, konkrétne Lenovo A2010 a Huawei Y635, dokážu využiť potenciál 4G siete, zvyšné dva modely pracujú len v režime 2G a 3G siete. Prenos čísla od konkurencie je takisto možný, Štvorka si zaň neúčtuje žiaden poplatok. Požiadať oň je ale potrebné osobne na niektorej z pobočiek pošty. Na oficiálnej stránke si je možné od pondelka za poplatok takisto rezervovať telefónne číslo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pošta #Swan #Štvorka #mobilný operátor #4ka