Apple roky porušoval patenty americkej univerzity. Zaplatí stovky miliónov

Súd v meste Madison potvrdil, že Apple v iPhonoch a iPadoch niekoľko rokov porušoval patenty Wisconsinskej univerzity, ktoré sa týkali technológie na zlepšenie účinnosti mobilných čipov. Univerzite musí firma zaplatiť 234 miliónov dolárov. Čiastka to nie je konečná, nakoľko univerzita súdu doručila ďalšiu podobnú žalobu.

17.10.2015 12:00
rozvod, súd, sudca, proces Foto:
Ilustračné foto
debata

Patent, ktorý mal zlepšiť účinnosť mobilných čipov si podľa verdiktu súdu privlastnila spoločnosť Apple neoprávnene. Jeho majiteľom je už od roku 1998 výskumná organizácia Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF), ktorá je súčasťou Wisconsinskej univerzity. V piatok, 16. októbra, prvostupňový súd v americkom Madisone rozhodol, že sťažnosť organizácie je oprávnená a Apple používal patentovanú technológiu v niektorých modeloch iPhonov a iPadov bez dovolenia.

Apple tvrdí, že patenty sú neplatné. Súd mu ale nedal za pravdu
Majiteľ patentu pôvodne žiadal odškodnenie vo výške takmer 400 miliónov dolárov, súd však po trojhodinovom rokovaní napokon čiastku znížil na 234 miliónov dolárov, ktoré by mal teraz Apple univerzite zaplatiť. Pôvodne sa pritom spomínala až čiastka 862 miliónov dolárov, ktorú by musel Apple zaplatiť v prípade, ak by o patente vedel a porušoval ho zámerne s plným vedomým. Firma v reakcii na žalobu tvrdila, že patent je neplatný a žaloba je preto neopodstatnená. U súdu však tento argument neobstál. Tak či onak, ide o dôležitú prehru napriek tomu, že Apple sa plánuje proti rozsudku odvolať. Dôležitú preto, lebo rovnaká univerzita už medzičasom podala ďalšiu sťažnosť, ktorá sa týka novšej generácie procesorov.

Súdny proces sa až doposiaľ zaoberal technológiou, ktorú Apple neoprávnene využil vo svojich zariadeniach, v procesoroch A7, A8 a A8×. Tieto procesory využívajú zariadenia od verzie iPhonu 5S. Najnovšie iPhony 6S už používajú novšiu generáciu procesorov, na ktoré sa už pôvodná žaloba nevzťahovala. Neznamená to však, že v procesoroch A9 Apple patenty neporušuje. Práve naopak. Podľa BBC bude preto nasledovať ďalší súdny proces, ktorý môže pre firmu skončiť rovnakým fiaskom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #patent #Wisconsin #iPhone 6S #A8x #WARF