Tor predstavil program pre anonymnú komunikáciu

Anonymná sieť Tor predstavila vlastný komunikačný nástroj Tor Messenger, ktorý umožní ľuďom anonymne komunikovať aj v krajinách s internetovou cenzúrou. Beta verzia však musí prejsť niekoľkými bezpečnostnými testami.

01.11.2015 07:00
anonym, anonymizačná služba, Tor, neznámy,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Zostať v úplnej anonymite je dnes na internete ťažké, no nie nemožné. Jedným z riešení je používanie šifrovaných komunikačných sietí, napríklad siete Tor, ktorá poskytuje útočiskom ľuďom, ktorí chcú z rôznych dôvodoch zostať pri surfovaní na internete v anonymite. Od začiatku bolo cieľom siete Tor, ktorej vývoj a prevádzku financujú mnohé zahraničné vlády, poskytovať “krytie” disidentom, informátorom či obyvateľom krajín s cenzurovaným internetom. Na druhej strane sa však stala aj nástrojom, ktorý využívajú drogoví díleri, priekupníci a kriminálnici. V tejto čiernej diere internetu je možné navštíviť aj stránky, ktoré sú pred bežnými používateľmi internetu dômyselne skryté.

Tor Messenger umožní lepšie komunikovať v krajinách s cenzúrou
Či už kvôli paranoji, krytiu alebo len obyčajnému pocitu bezpečia a anonymity, užívatelia siete Tor po novom môžu použiť nový komunikačný nástroj, ktorý zašifruje všetky správy. K dispozícii majú novú beta verziu Tor Messengera, ktorý všetky správy presmeruje cez uzly siete Tor. Používať ho bude možné aj s inými komunikačnými platformami, ako je napríklad Facebook, a to aj v krajinách, v ktorých bežne nie je prístupný. Ako vysvetľuje server BBC, program nepoužíva “temný web”, ale správy zasiela cez niekoľko uzlov tak, že ich pôvodný odosielateľ nemôže byť vystopovaný. V záujme ešte väčšej anonymity je možné správy dodatočne zašifrovať pomocou súkromného kľúča.

Tor Messenger môže skončiť v rukách disidentov, novinárov, informátorov či ľudí, ktorí chcú nahlásiť korupciu. Na jeho vývoji programátori pracovali približne dva roky. Vo februári predstavili jeho prvú alfa verziu. Beta verzia, ktorá je dostupná dnes, ešte musí prejsť niekoľkými bezpečnostnými testami, ktoré majú odhaliť prípadné slabiny v zabezpečení.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #tor #šifrovanie #Tor Messenger #komunikačná sieť