V Británii úraduje veľký brat. Vláda chce monitorovať všetku aktivitu na internete

Vo Veľkej Británii plánujú archivovať záznamy aktivít užívateľov na internete za posledných 12 mesiacov. Pristupovať k nim bude môcť polícia či bezpečnostné agentúry aj bez súdneho nariadenia.

06.11.2015 13:30
veľký brat, internet, špehovanie, dáta, špión,... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Polícia a bezpečnostné zložky vo Veľkej Británii môžu dostať nové zbrane v boji proti internetovej kriminalite a terorizmu. Ministerka vnútra, Theresa May, predstavila návrh, ktorý by vyšetrovateľom umožnil získať záznamy aktivít užívateľov na internete aj bez súdneho príkazu. Internetoví poskytovatelia by v takomto prípade boli povinní archivovať zoznam všetkých stránok, ktoré užívatelia navštívili v priebehu posledných 12 mesiacov. Návrh tiež obsahuje zmienku o nástrojoch, respektíve hackerských praktikách, ktoré budú môcť vyšetrovatelia použiť pri cielenom získavaní potrebných informácií od podozrivých osôb.

Plánované sledovanie užívateľov vo Veľkej Británii vraj nemá v západnom svete obdobu
Navrhovaná novela zákona vstúpi do platnosti až po tom, čo ju schvália obe komory parlamentu. Či sa tak stane zatiaľ nevedno, nakoľko návrh má okrem priaznivcov aj rovnako veľa odporcov, ktorí mu vyčítajú, že až príliš zasahuje do súkromia užívateľov. Na stranu odporcov sa postavil aj Edward Snowden. Na svojom Twitteri uviedol, že v podstate ide o schválenie masového sledovania užívateľov, ktoré nemá v západnom svete obdobu.

Komplexný zákon o sledovaní užívateľov má nahradiť súčasnú fragmentovanú legislatívu, ktoré nie je konzistentná a jej interpretácia pre potreby zachovania národnej bezpečnosti je komplikovaná a nejednoznačná.

Internetoví poskytovatelia budú musieť archivovať všetku činnosť užívateľov na internete
Ministerka vnútra na kritiku reaguje s tým, že štandardne bude možné získať prístup len k základným údajom, ktoré majú v podstate rovnaký charakter ako detailnejší výpis účtu za telefón. V návrhu však požaduje, aby internetoví poskytovatelia a mobilní operátori archivovali základné údaje o službách, ktoré užívatelia využívajú a stránky, ktoré navštevujú. Takisto by mali viesť evidenciu o tom, aké aplikácie používajú pri prístupe na internet.

“Polícia a ďalšie bezpečnostné agentúry budú potom môcť pri vyhľadávaní zločincov k týmto záznamom pristupovať. Takisto budú môcť získať dáta v širšom rozsahu, napríklad pri pátraní po nezvestných osobách,” píše server BBC. Hlavným cieľom navrhovaného zákona údajne je monitorovanie ľudí podozrivých z terorizmu alebo ľudí, ktorí sa zapájajú do inej kriminálnej činnosti, ktorá môže ohrozovať bezpečnosť Veľkej Británie.

Zahraničné spoločnosti sa vraj nebudú musieť zákonu prispôsobiť
Pred tým, než sa príslušné orgány pokúsia monitorovať komunikáciu užívateľov, by mali získať povolenie súdu. Na druhej strane, v naliehavých situáciách, kedy môže byť ohrozený život človeka alebo v situáciách, ktoré môžu viesť k chyteniu zločinca, nebudú musieť na povolenie čakať. Pomerne paradoxne potom vyznieva fakt, že návrh zákona sa netýka zahraničných spoločností, ktoré sa môžu rozhodnúť, či budú sa mu prispôsobia alebo nie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #sledovanie #špionáž #Veľký brat