Pred udelením víz budú v USA kontrolovať už aj príspevky na sociálnych sieťach

Pri vyhodnocovaní žiadosti o udelenie víz budú v Spojených štátoch využívať aj sociálne médiá. Kontrolovať budú príspevky a aktivitu žiadateľa s cieľom zistiť, či nemá napojenie na niektorú z teroristických skupín.

15.12.2015 19:33
Facebook Foto: ,
Facebook
debata (16)

Získať víza pre pobyt a prácu v Spojených štátoch bude pre niektorých žiadateľov komplikovanejšie. Ministerstvo vnútornej bezpečnosti uvažuje o sprísnení udeľovania víz pre cudzincov. Zamietnuť žiadosť by bolo podľa návrhu možné aj na základe kontroly príspevkov na sociálnych sieťach.

Aktivitu na sociálnych sieťach plánujú v USA kontrolovať u žiadateľov o víza
Ministerstvo o nových opatreniach začalo uvažovať v súvislosti s nedávnou streľbou v meste San Bernardino pri ktorej dvojica útočníkov v zariadení sociálnych služieb zastrelila 14 ľudí a ďalších 21 zranila. Obaja útočníci sa podľa vyšetrovateľov v minulosti neúspešne pokúsili nadviazať kontakt s islamistickými skupinami na Blízkom východe.

V deň útoku jeden z útočníkov pod pseudonymom na Facebooku sľuboval vernosť vodcovi Islamského štátu. V súčasnosti sa vyšetrovatelia pokúšajú zistiť, akú aktivitu na sociálnych médiách obaja útočníci vyvíjali v minulosti. Napriek tomu, že priame dôkazy o napojení útočníkov na niektorú z teroristických skupín neexistujú, Spojené štáty chcú byť voči novým potenciálnym prisťahovalcom viac opatrné. Návrh Ministerstva vnútornej bezpečnosti je toho priamym dôkazom.

Systém vyhodnocovania žiadostí o víza nebude transparentný
Ako uviedol denník The Wall Street Journal, ministerstvo vypracováva plán zapojenia sociálnych médií do procesu komplexného posudzovania žiadostí o udelenie víz v Spojených štátoch. Zatiaľ však nie je jasné, akým spôsobom budú sociálne médiá prehľadávané a kedy nové pravidlá vstúpia do platnosti, ak vôbec. Ministerstvo z pochopiteľných dôvodov celú vec nekomentuje a nový proces schvaľovania žiadostí nebude transparentný.

Monitorovanie sociálnych sietí je bežnou praxou na Blízkom východe
Aj keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že Spojené štáty zašli priďaleko, preventívna kontrola sociálnych médií je už roky bežnou súčasťou vo viacerých krajinách na Blízkom východe. Napríklad v Spojených arabských emirátoch sú prakticky všetky sociálne siete monitorované a tamojší Telekomunikačný regulačný úrad (TRA) vydal príručku ako sa správať na najpoužívanejších sociálnych sieťach a ktorým aktivitám sa na nich radšej vyhnúť.

Úrad v súčasnosti preventívne kontroluje sociálne siete na prítomnosť obscénnych či urážlivých príspevkov a príspevkov, ktoré znevažujú autoritu členov kráľovskej rodiny alebo náboženstva. “Začali sme s monitorovaním všetkých sociálnych médií – všetky webstránky a profily sú sledované. Systém automaticky odhalí a upozorní na nevhodné chovanie, ako napríklad publikovanie nahoty. Usilujeme sa stránku alebo profil zablokovať či zamedziť porušovaniu pravidiel a ak dôjde aj k porušeniu zákona, prípad automaticky nahlasujeme polícií,” uviedli predstavitelia regulačného úradu pre spravodajský server 7Days.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #teroristi #víza #San Bernardino #monitorovanie #sociálne médiá