Hackerské útoky na servery BBC mali byť predzvesťou útokov na IS

Hackeri odstavili weby televízie BBC a Donalda Trumpa, aby ukázali, že to myslia s útokmi na stránky Islamského štátu vážne. Na najbližšie týždne pripravujú masívne útoky po celom svete.

04.01.2016 07:00
internetový útok, hacker, malvér, cyber attack,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Stránky spravodajského portálu BBC boli počas posledného dňa v roku nedostupné. Rovnako nedostupné, ale len na jednu hodinu, boli aj stránky amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Skupina hackerov s názvom New World Hacking, ktorá sa k útokom prihlásila, uviedla, že je to len začiatok. V pláne má oveľa rozsiahlejšie útoky namierené proti organizácii Islamský štát.

Hackeri sa pripravujú na útoky na stránky Islamského štátu
“Nezaujímame sa o publicitu. Našim hlavným cieľom je ISIS. Server BBC sme neodstavili kvôli tomu, že má dočinenia s členmi Islamského štátu, ale preto, aby sme demonštrovali svoju silu. Zoznam s cieľmi našich ďalších útokov zverejníme v utorok,” uviedla skupina hackerov pre server ZDnet. Takisto uviedla, že cieľom pripravovaných útokov budú prevažne internetové stránky, ktoré prevádzkuje Islamský štát. “Chceme odhaliť krytie Islamského štátu a zabrániť, prípadne úplne zamedziť propagande, ktorú na verejnosti šíri. Nový rok sa ešte len začal..”

Pri posledných útokoch boli použité takzvané distribuované útoky, kedy sú na cieľový server zasielané falošné požiadavky z rozsiahleho botnetu, ktorý zahŕňa tisíce či milióny počítačov nakazených malvérom. Za bežných okolností, a tak tomu bolo v oboch prípadoch, napadnutý server nestíha reagovať na všetky požiadavky včas. To má za následok, že sa skutočným užívateľom stránka zobrazí oneskorene alebo vôbec. Preťažený server následne neodpovedá a prehliadač užívateľovi oznámi, že čas na zobrazenie stránky vypršal, prípadne, že stránka je nedostupná.

Pri útokoch na BBC boli zneužité dva servery Amazonu
Hackeri uviedli, že pri útokoch zneužili minimálne dva servery spoločnosti Amazon, a to napriek tomu, že spoločnosť sa dlhodobo usiluje zabrániť zneužívaniu svojich služieb podobným spôsobom. Dvanásťčlenná skupina hackerov sa na útoky pripravovala údajne dva týždne. Servery spravodajskej stanice BBC neboli dostupné vo štvrtok dopoludnia medzi približne siedmou a jedenástou hodinou miestneho času. BBC útok priznala, no ďalšie detaily nezverejnila a k vyhláseniam hackerov sa prostredníctvom hovorkyne odmietla vyjadriť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #útoky #BBC #kybernetický útok #Islamský štát #ISIS #Donald Trump