Do štyroch rokov bude mať viac ľudí mobil než elektrinu, tvrdí Cisco

Počet mobilných zariadení bude aj v najbližších štyroch rokoch rásť. Až o 100 miliónov viac ľudí bude vlastniť mobil než elektrickú prípojku, tvrdí najnovšia štúdia spoločnosti Cisco.

24.02.2016 07:00
mobilný operátor, internet, telefón, smartfón,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Počet používateľov mobilných telefónoch každoročne exponencionálne rastie. Oproti roku 2000, kedy bol na trh uvedený prvý mobil s fotoaparátom ich počet narástol viac ako päťnásobne. Podľa najnovšej štúdie spoločnosti Cisco bude tento trend pokračovať aj v nasledujúcich štyroch rokoch, kedy bude telefón vlastniť až 70 percent svetovej populácie. To je mimochodom o 100 miliónov viac, než počet ľudí, ktorí budú mať stály prístup k elektrickej energii.

Zariadenia s 3G pripojením budú valcovať trh
Počas nasledujúcich štyroch rokov bude rásť aj podiel zariadení s podporou 3G mobilného pripojenia. Multimediálne 3G zariadenia majú podľa štúdie tvoriť až tri štvrtiny z celkového počtu používaných mobilných zariadení. Podieľať sa budú na tvorbe väčšiny dátovej premávky. V súčasnosti sa podieľajú len o čosi viac než jednou tretinou. Samozrejme najviac mobilných dát budú aj naďalej spotrebúvať smartfóny, a to až štyri pätiny z celkovej dátovej prevádzky.

4G s dátovou prevádzkou predbehne 3G do štyroch rokov
Zaujímavosťou je aj akcelerácia rozvoja a využívania 4G sietí. Už do dvoch rokov má podiel 4G pripojení prekonať 2G a do roku 2020 aj 3G. “V roku 2020 bude 4G predstavovať viac ako 70 percent celkovej mobilnej dátovej premávky a pripojenia v sieťach 4G mesačne vygenerujú takmer šesťkrát viac dát ako ostatné typy mobilného pripojenia spolu,” tvrdí Cisco v štúdii Visual Networking Index. Rečou čísel to znamená približne 366 exabajtu dát, čo je 120-násobne viac než objem celosvetovej mobilnej prevádzky spred šiestich rokov.

Inteligentné zariadenia v domácnostiach budú vďaka internetovému pripojeniu ešte chytrejšie. Do štyroch rokov až 3,1 miliardy z nich bude medzi sebou komunikovať cez bezdrôtové pripojenie. V roku 2020 budú podľa Cisca ľudia používať až 600 miliónov nositeľných zariadení akými sú inteligentné náramky, hodinky, športové príslušenstvo a ďalšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfóny #štúdia #mobilná sieť #cisco #4G #3G #mobilné pripojenia