FBI dobrovoľne pomôže s odomknutím šifrovaného iPhonu

Prípad, ktorý do priameho stretu záujmov a vzájomného konfliktu postavil americký Federálny vyšetrovací úrad a spoločnosť Apple, pred niekoľkými dňami nabral nový spád. FBI oznámilo, že ak bude treba, pomôže s odomknutím iPhonu aj iným vyšetrovacím tímom.

02.04.2016 17:30
apple, iphone, mobil Foto:
Ilustračné foto
debata

Spoločnosť Apple pred niekoľkými mesiacmi totiž odmietla poskytnúť FBI návod na odomknutie iPhonu amerického útočníka zo San Bernardina. Útočník v decembri minulého roka v centre pre hendikepovaných zastrelil 14 osôb a ďalších 22 zranil. Po získaní jeho smartfónu, v ktorom sa podľa FBI mohli nachádzať detaily o plánovaní útoku a kontakty na ďalšie osoby, vyšetrovatelia požiadali spoločnosť Apple o spoluprácu.

Ochrana súkromia verzus boj proti terorizmu
Americká firma svojho času požiadavku zamietla s odôvodnením, že užívateľské dáta v telefónoch s novou verziou systému iOS sú automaticky šifrované a nie je možné získať k nim prístup. FBI však trvalo na tom, aby Apple sprístupnilo potrebné podklady k použitému zabezpečeniu, ktoré by vyšetrovateľom umožnili nájsť slabiny. Ani jedna strana ale nebola ochotná poľaviť zo svojich požiadaviek a dohodnúť sa, čo na strane FBI vyústilo do hľadania alternatívnych riešení. Vyšetrovatelia ich napokon našli.

S prosbou o pomoc sa FBI obrátila na technologické firmy zo zahraničia. S prelomením zabezpečenia vyšetrovateľom údajne pomohla izraelská firma Cellebrite, ktorá vďaka pokročilým analýzam a reverznému inžinierstvu dokázala identifikovať slabé miesta zabezpečenia systému iOS. Aj vďaka tomu telefón útočníka FBI napokon odomkla. Ako sa jej to podarilo nespresnila Apple bude tou poslednou inštanciou, ktorá sa to od FBI dozvie.

Ak bude treba, FBI pomôže odomknúť telefón aj ostatným vyšetrovateľom
V týchto dňoch vyšetrovací úrad vyvolal ďalšiu vlnu kritiky a znepokojenia po tom, čo oznámil, že s odomknutím mobilných zariadení vrátane iPhonov pomôže aj iným vyšetrovateľom, ak o to požiadajú. Agentúra Reuters upozornila na list, ktorý FBI rozposlalo iným vyšetrovacím tímom. Píše v ňom, že chápe akým výzvam musia vyšetrovatelia čeliť, ak nemajú dostatok nástrojov na monitorovanie a overovanie komunikácie podozrivých osôb, ktoré používajú zašifrované mobilné zariadenia. “Vzhľadom k našej dlhoročnej politike bude FBI samozrejme zohľadňovať akékoľvek nástroje, ktoré môžu byť nápomocné pre našich partnerov. Upozorňujeme, že budeme aj naďalej robiť všetko čo je v našich silách pre to, aby sme vám mohli pomôcť v súlade s právnymi nariadeniami a vnútornými predpismi,” píše FBI v liste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Apple #iPhone #FBI #San Bernardino #iOS #odomknutie telefónu