V tajných skupinách na Facebooku možno kúpiť aj granátomety

Na to, aby si mohli ľudia zakúpiť nelegálny tovar vrátane zbraní, nie je potrebné inštalovať program Tor pre prístup k takzvanému temnému webu. Súkromné skupiny, ktoré spravujú priekupníci, možno nájsť aj na Facebooku. V kurze sú ťažké zbrane.

09.04.2016 16:05
zbraň, pištol Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Anonymná internetové sieť Tor je známa ako odvrátená strana internetu. Funguje ako intranet s vlastnými stránkami a komunikačnými nástrojmi, ktoré sú prístupné len pre tých, ktorí si nainštalujú špeciálneho klienta, prípadne upravenú verziu internetového prehliadača. Komunikácia na sieti Tor prechádza cez viacero uzlov a pôvodcu je tak veľmi ťažké vystopovať. Aj preto sa Tor stal útočiskom disidentov, prenasledovaných novinárov a aktivistov, ale aj teroristov, priekupníkov alebo obchodníkov so zbraňami. Podľa najnovšej štúdie na podobné účely začali niektorí využívať aj Facebook.

Na Facebooku sa usídlil čierny trh so zbraňami
Na najväčšej sociálnej sieti sa začal rozmáhať nelegálny predaj zbraní. Predajcovia a záujemcovia mohli medzi sebou komunikovať v súkromných alebo utajených skupinách na Facebooku, kde zároveň zverejňovali inzeráty s ponukou všetkých typov zbraní, od jednoduchých pištolí, cez samopaly až po granátomety. Podobné aktivity sú síce hrubým porušením pravidiel používania sociálnej siete, napriek tomu úspešne unikali pozornosti niekoľko dlhých mesiacov.

Štúdia organizácie Armament Research Services si dala za cieľ zmapovať čierny trh so zbraňami, ktoré pochádzajú alebo smerujú do krajín Blízkeho východu. Štúdia vypátrala 1346 ponúk na predaj zbraní rôzneho typu, no podľa výskumníkov ide len o zlomok z celkového objemu predaja zbraní na sociálnych sieťach. Na sociálnych sieťach bol najväčší záujem o kúpu ruského samopalu Kalašnikov, ktorý sa na čiernom trhu predáva za približne 1800 líbyjských dinárov (zhruba 1150 eur). V niekoľkých inzerátoch však boli ponúkané aj kompletné protiraketové zbrane, granátomety, ale aj individuálne komponenty.

Zbrane boli určené pre krajiny Blízkeho východu
Podľa výskumu pochádzali predajcovia nelegálnych zbraní zväčša z veľkých miest na Blízkom východe a s potenciálnymi záujemcami komunikovali cez súkromné správy alebo cez telefón. Zbrane boli s najväčšou pravdepodobnosťou určené pre miestnych záujemcov a nie na medzinárodný predaj.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #facebook #čierny trh #predaj zbraní