Windows sa na 'desiatku' aktualizoval aj bez súhlasu užívateľov

Microsoft musí vysvetľovať, prečo sa niektorým užívateľom aktualizoval operačný systém na verziu Windows 10 aj bez ich výslovného súhlasu. Kameňom úrazu je spôsob doručenia a inštalovania systémových aktualizácií.

25.05.2016 08:30
Microsoft Windows, operačný systém, Windows XP,... Foto:
Ilustračné foto
debata (95)

Ak ste donedávna používali staršiu verziu operačného systému Windows, možno sa to stalo aj vám. V okne sa vám zobrazila správa o možnosti aktualizácie systému na verziu Windows 10, ktorú ste ignorovali, prípadne ste informačné okno ihneď zatvorili. Napriek tomu ste po opätovnom spustení systému zistili, že vás víta nie Windows 7 alebo 8, ale rovno posledná verzia systému s číslom 10. Podobné nemilé prekvapenie postretlo veľké množstvo užívateľov, ktorí staršiu verziu Windows aktualizovať nechceli alebo stále otáľali. Microsoft to urobil za nich a dnes kvôli tomu čelí kritike.

Mnohí užívatelia mohli byť uvedení do omylu

Približne pred pol rokom Microsoft spustil kampaň, v ktorej užívateľov starších Windowsov vyzýval k prechodu na “desiatku”. Možnosti boli len tri. Buď systém aktualizovať okamžite, neskôr alebo aktualizáciu zatvorením okna jednoducho zrušiť. To už ale neplatí. Microsoft zmenil spôsob ako sa Windows aktualizuje bez toho, aby o tom mohol užívateľ rozhodnúť rovnako ako predtým. Ak po novom okno zatvoril pomocou červeného krížika v pravom hornom rohu, aktualizácia sa nezrušila, ale na pozadí pokračovala v presne naplánovanom termíne. Ako píše server BBC, práve to vyvolalo zmätok, keďže rovnakým červeným krížikom sa okná vo Windowse obvykle zatvárajú.

Aj keď Microsoft tvrdí, že aktualizáciu je možné v jej priebehu zrušiť, čo je mimochodom pravda, spôsob akým si ju vynútil je naozaj rozporuplný. Microsoft totiž takzvaný upgrade na Windows 10 v máji zaradil do odporúčaných aktualizácií systému. Ak mal užívateľ automatickú inštaláciu odporúčaných aktualizácií povolenú, onedlho ho privítal nový Windows.

Poznámka redaktora: Na podobný problém sa v posledných dňoch sťažovalo viacero mojich známych aj na Slovensku, ktorí tvrdili, že aktualizáciu systému nepotvrdili. Napriek tomu zostali po naštartovaní počítača zaskočení. Vrátiť sa na staršiu verziu systému je možné v priebehu 31 dní od inštalácie Windows 10. Tento postup je ale nepraktický a zarážajúci, vzhľadom k tomu, že bežný užívateľ mohol byť uvedený do omylu.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #operačný systém #Windows 10