Microsoft už užívateľov nebude 'nútiť' k prechodu na Windows 10

Do ukončenia bezplatného prechodu na Windows 10 síce zostáva už len jeden mesiac, no Microsoft nakoniec tlak užívateľov neustál. Systém sa nebude aktualizovať bez ich výslovného súhlasu.

29.06.2016 15:00
terry myerson, windows 10, windows, Microsoft,... Foto:
Ilustračné foto
debata (65)

Nie tak úplne férový trik, na ktorý sa mnoho užívateľov nechalo nachytať, napokon Microsoft zrušil. Užívatelia, ktorí bez vlastného vedomého pričinenia prešli zo starších verzií Windows na “desiatku” napokon donútili Microsoft k zmene. Firma verejné pohoršenie neobstála, v Spojených štátoch musela dokonca vyplatiť užívateľovi 10-tisícovú kompenzáciu za nevyžiadanú aktualizáciu systému, ktorá údajne spôsobila, že sa počítač stal nepoužiteľným.

Vďaka triku Microsoft získal množstvo nových užívateľov Windowsu 10

O čo išlo? Užívateľom starších verzii operačného systému Windows sa v okne zobrazila správa o možnosti bezplatného prechodu na najnovšiu verziu Windows 10. Ak si užívateľ aktualizáciu neželal, či ju len chcel odložiť na neskôr, obvykle zatvoril okno s touto ponukou. Microsoft však zmenil spôsob akým sa systém aktualizuje bez toho, aby o tom užívatelia vedeli. Namiesto zatvorenia okna červeným krížikom v pravom hornom rohu sa aktualizácia nezrušila, ale na pozadí pokračovala v presne naplánovanom čase. Microsoft tak vďaka zmätku, ktorý spôsobil v systéme odporúčaných aktualizácií, v podstate prinútil užívateľov systém aktualizovať bez ich vedomia a výslovného súhlasu.

Aktualizáciu už opäť možno odmietnuť bez ďalších následkov

Chvíľu to trvalo, no Microsoft napokon svoju chybu nepriamo priznal. Uviedol, že spôsob aktualizácie na Windows 10 mohol byť mätúci, preto ho zmenil. “Nová ponuka prináša zrozumiteľnejšie možnosti okamžitej aktualizácie, výberu času alebo odmietnutia tejto bezplatnej ponuky,” uviedol Microsoft vo svojom oficiálnom stanovisku pre server BBC. Ak po novom užívateľ klikne na červený krížik v oznamovacom okne, okno sa naozaj zatvorí a rovnaká ponuka sa zobrazí o niekoľko dní. Bezplatne možno aktualizovať systém už len do 29 júla.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #operačný systém #Windows #Windows 10 #aktualizácia