Tip: Aplikácie, ktoré vás naučia nové jazyky a rozšíria vaše obzory. Zadarmo

Spomedzi množstva mobilných aplikácií a internetových kurzov sme pre vás vybrali tri najzaujímavejšie. Naučia vás cudzie jazyky a priučiť sa môžete aj programovaniu, medicíne či psychológii.

20.11.2016 15:00
škola, online univerzita, bakalár, štúdium,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (5)

Učenie sa cudzích jazykov nebolo nikdy jednoduchšie. Už len získať dostatočnú motiváciu a začať. Prinášame vám prehľad niekoľkých mobilných aplikácií, vďaka ktorým sa budete môcť hravou formou naučiť základy cudzieho jazyka a rozšíriť svoje všeobecné vedomosti účasťou na online kurzoch z prestížnych univerzít.

Duolingo – Zadarmo

Ak aplikáciu Doulingo nepoznáte, máte aspoň základy angličtiny a chuť naučiť sa nový jazyk, bez toho, aby ste pokračovali ďalej v čítaní, si aplikáciu do mobilu radšej ihneď nainštalujte. Ak aj angličtinu neovládate, môžete sa ju naučiť a následne pokračovať v ďalších kurzoch. Duolingo síce slovenčinu nepozná, no základný kurz angličtiny možno absolvovať s českým “sprievodcom”.

Duolingo pomocou premysleného systému učí... Foto: Duolingo
duolingo Duolingo pomocou premysleného systému učí milióny ľudí po celom svete rôzne jazyky. Slováci sa môžu pomocou českého sprievodcu naučiť aj angličtinu.

Späť ale k samotnej aplikácii. Po výbere cieľového jazyka a súčasnej úrovne znalostí vám Duolingo ukáže, aké lekcie musíte absolvovať, aby ste sa v jazyku ďalej zdokonalili a posunuli sa na vyššiu úroveň. Jednotlivé lekcie sú rôznorodé, zamerané na základné slová, frázy a najčastejšie používané slovné spojenia. Slovíčka sa potom učíte nie len neustálym, ale najmä zábavným, opakovaním, posluchom a zapisovaním.

Duolingo si osvojilo techniky, ktoré sa dlhodobo pri učení jazyka ukázali ako najefektívnejšie. Aplikácia odporúča absolvovať aspoň tri lekcie za deň. Za disciplínu žiaka odmení bodmi. Čím viac bodov, tým rýchlejší postup. Podľa náročnosti a sústredenia stačí učeniu obetovať 15 až 20 minút denne. Dôležitejšia než technika učenia je ale motivácia a odhodlanie. Ak by ste náhodou pri učení poľavili, Duolingo vám na e-mail, použitý pri registrácii, zašle každý deň jedno upozornenie. Mimochodom, Duolingo vám pri absolvovaní niekoľkých lekcií vystaví aj certifikát, s ktorým sa môžete pochváliť na sociálnych sieťach vrátane profesijnej siete LinkedIn.

Poslednou veľkou novinkou je použitie takzvaného četovacieho robota. Pasívne učenie sa jazyka sa tak zmení na aktívne. Vo virtuálnom čete sa užívateľ zhovára s umelou inteligenciou, ktorá mu v cudzom jazyku kladie rôzne otázky a opravuje ho ak pri zodpovedaní urobí chybu. Čerešnička na záver – aplikácia je zadarmo, dostupná pre všetky tri populárne mobilné platformy a v učení možno pokračovať aj na počítači. Jedinou podmienkou je pripojenie na internet.

Duolingo pre iOS

Duolingo pre Android

Duolingo pre Windows Phone

Speaking Friends – Prvých 7 dní zadarmo

S učením angličtiny, ale aj nemčiny, taliančiny a španielčiny vám môže pomôcť aj bezplatný online kurz na slovenskej stránke Speaking Friends. Nie je síce natoľko interaktívny a zábavný ako kurz od Duolinga, je však omnoho komplexnejší. Obsahuje niekoľko lekcií, ktorých cieľom je naučiť užívateľa základné slovíčka a frázy v cudzom jazyku. Takisto si môže osvojiť fonetiku a pravopis, naučiť sa gramatiku a otestovať pravopis a výslovnosť.

Slovenská stránka Speaking Friends vás môže... Foto: SpeakingFriends
speakingfriends Slovenská stránka Speaking Friends vás môže naučiť hneď štyri jazyky, vrátane angličtiny a nemčiny. Prvých sedem dní je vybraný kurz dostupný zadarmo.

Výbornou pomôckou sú tiež takzvané konverzácie, pri ktorých je možné spojiť sa s ostatnými študentami učiacimi sa daný jazyk a zvoliť si tému rozhovoru. Potom už len stačí dotyčnú osobu skontaktovať, prípadne jej rovno zavolať na Skype a navzájom si pomáhať a precvičovať naučené slovíčka a frázy.

Speaking friends – online

Coursera – Zadarmo

Coursera je opäť jednou z aplikácií, ktoré ponúkajú online kurzy pre jazykovo zdatnejších. Tentokrát však nie jazykové, ale z najrôznejších vedných disciplín, poskytované prestížnymi svetovými univerzitami. Všetky kurzy sú dostupné zadarmo a online prednášky zahŕňajú odbory od medicíny, práva, informačných technológií, ekonómie, kozmológie, rétoriky až po psychológiu. V ponuke je však toho omnoho viac. Niektoré kurzy sú vyslovene zamerané na praktické využitie – ako napríklad kurz kritického myslenia či funkčného programovania.

Populárne kurzy zo svetových univerzít sú... Foto: Coursera
coursera Populárne kurzy zo svetových univerzít sú dostupné zväčša zadarmo v mobilnej aplikácii Coursera.

Vynovená mobilná aplikácia sa v úvode pokúsi navrhnúť užívateľovi kurz šitý na mieru jeho potrebám a očakávaniam. Krátky sprievodca mu po zodpovedaní základných otázok odporučí kurzy, ktorých by sa mohol zúčastniť. Vybrať si však môže aj sám. Niektoré špecifické kurzy sú spoplatnené, väčšina je však zadarmo. Priplatiť si je možné aj za certifikát o absolvovaní kurzu, ktorý stojí zhruba 40 eur. Zaregistrovať sa na kurzy je možné rovnako ako pri predmetoch na vysokej škole. Každý seminár začína niekoľkokrát do roka, v rôznych termínoch. Je preto vhodné najprv skontrolovať, či už náhodou nezačal a prípadne si na otvorenie nového seminára niekoľko týždňov počkať.

Coursera – online

Coursera pre iOS

Coursera pre Android

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #android #mobilné aplikácie #iOS #AppkyzVATky #Duolingo #Coursera #Speaking Friends