Extrémistov a teroristov bude na Facebooku hľadať aj umelá inteligencia

Sociálna sieť plánuje využiť umelú inteligenciu, ktorá bude sledovať a analyzovať všetky príspevky a komentáre s cieľom identifikovať extrémistov a propagandu terorizmu. Užívateľom tiež umožní filtrovať príspevky a filtrovať obsah podľa miestnych spoločenských noriem.

19.02.2017 07:00
facebook, sociálna sieť, social network, chat,... Foto:
Ilustračné foto
debata (29)

Na sociálnych sieťach sú ľudia oveľa viac otvorenejší a často aj úprimnejší než v bežnom živote. Zistiť, čo si druhá osoba myslí je jednoduchšie, keďže pri komunikácii cez internet má menej zábran a oveľa viac sa prejaví jej osobnosť. Už dnes dokážu sociálne siete pomocou sofistikovaných algoritmov zistiť deviácie v správaní sa užívateľov, vrátane šikanovania, osočovania či extrémizmu. Otázne je, či je správne odchýlky (často aj nebezpečné) odhaľovať ešte predtým, než sa naplno prejavia. Facebook sa o to pokúsi.

Umelá inteligencia pomôže pri hľadaní, rozhodovať ale bude človek

Zakladateľ Facebooku, Mark Zuckerberg, v otvorenom dopise informoval o ďalších plánoch rozvoja sociálnej siete, ktorým dominuje umelá inteligencia. Algoritmus by v budúcnosti mohol automaticky upozorniť na nevhodný príspevok a posunúť ho ďalej na overenie. O tom, či je naozaj nevhodný a či ho má Facebook zablokovať, nerozhodne počítač, ale človek.

Od viacstupňového overovania príspevkov, ktorého súčasťou by boli učiace sa systéme, si Zuckerberg sľubuje nie len väčšiu transparentnosť, ale aj menšiu chybovosť. V minulosti totiž viackrát, a často neoprávnene, odstránil príspevky, ktoré boli rôznymi filtrami označené za nevhodné. Potrvá však niekoľko rokov, než sa programátorom podarí skutočne funkčný algoritmus vytvoriť. Dovtedy ho bude musieť do väčšej miery suplovať človek.

“Vyvíjame systém, ktorý dokáže čítať text a hodnotiť obsah videí a fotografií s cieľom pochopiť, či nie je nebezpečný. Aktuálne sa začíname zaoberať možnosťami, ktoré umelej inteligencii umožnia nájsť rozdiely medzi príspevkami o terorizme a skutočnou teroristickou propagandou,” uviedol Zuckerberg v dopise.

Príspekvy bude zobrazovať aj podľa spoločenských noriem v krajine

Užívatelia by mali mať tiež možnosť vybrať si, aký typ príspevkov chcú na svojej nástenke vidieť. Niekto sa napríklad chce vyhnúť obscénnym fotografiám, videám zobrazujúcim násilie alebo špecifickým príspevkom. Bez umelej inteligencie, ktorá by dokázala porozumieť obsahu príspevkov to možné nebude. “Tým, ktorí si sa nerozhodnú (v zmysle zobrazovaných príspevkov), sa budú štandardne zobrazovať obsah, ktorí si, podobne ako v referende, zvolia ľudia v danom regióne.” Inak povedané, v niektorých krajinách nemusí byť zdieľanie vybraných príspevkov väčšinovou spoločnosťou akceptované – napríklad v mnohých arabských krajinách.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #facebook #sociálna sieť #cenzúra #extrémizmus