Google začal bojovať proti falošným správam a konšpiráciám

S overovaním faktov začal Facebook, teraz je na rade Google. Súčasťou vyhľadávača je nová funkcia, ktorá umožní nezávislým organizáciám a vydvateľstvám upozorniť na falošné a zavádzajúce správy.

08.04.2017 18:00
Google, vyhľadávač Foto:
Google pri spravodajstve zobrazuje komentár o pravdivosti či nepravdivosti obsahu správy.
debata

Poplašné správy, falošné spravodajstvo a konšpiračné weby sú v týchto dňoch témou číslo jeden. Facebook koncom minulého roka odštartoval iniciatívu, ktorej súčasťou je boj proti zavádzajúcim príspevkom, ktoré si užívatelia medzi sebou zdieľajú. Sociálna sieť umožnila užívateľom označiť takýto príspevok ako falošný či nepravdivý. Jeho obsah následne skontroluje tím nezávislých expertov, ktorí majú za úlohu vyhodnotiť, či je príspevok naozaj zavádzajúci. Ak toto kritérium splní, Facebook ho nezablokuje, ale na pochybný obsah upozorní ostatných užívateľov.

Google oznámil, že bude podobne ako Facebook kontrolovať správy, ktoré vo vyhľadávači ľuďom zobrazuje. V súčasnosti už spolupracuje s viacerými organizáciami, ktoré môžu označiť správu buď ako pravdivú, falošnú alebo “niečo medzi tým”. Zatiaľ je overovanie dostupné len pri spravodajstve.

Aj keď Google umožní organizáciám (ale napríklad aj overeným vydavateľstvám) správy označovať a komentovať, do ich zobrazovania vo výsledkoch vyhľadávania zasahovať nebude. To znamená, že pravdivé správy sa nemusia automaticky zobrazovať na popredných pozíciách a takisto nebudú zvýraznené. Google je na rozdiel od Facebooku viac opatrný a necháva viac priestoru pre názorovú pluralitu. Očakáva totiž, že názory niektorých organizácií na pôvod a obsah správy sa môžu líšiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #facebook #spravodajstvo #konšpiračné weby #falošné správy