Wikipédia buduje vlastné nezávislé spravodajstvo. Bude zadarmo

Nový spravodajský server bude publikovať len správy, ktoré je možné overiť. Témy budú navrhovať čitatelia, ktorí budú môcť zároveň články aj upravovať.

26.04.2017 08:30
spravodajstvo, fakty, žurnalistika, Wikipedia Foto:
Ilustračné foto
debata

Zakladateľ Wikipédie sa rozhodol bojovať s falošnými, poplašnými a dezinformačnými správami. Správami, ktoré podnecujú nenávisť a vyvolávajú predsudky, a ktoré sa čoraz častejšie objavujú v tendenčných médiách a na sociálnych sieťach. Jimmy Wales verejnosť oboznámil so svojim zámerom vytvoriť nové online spravodajstvo, ktorého tvorcami budú profesionálni novinári. Na tvorbe obsahu by sa ale mali spolupodieľať dobrovoľníci.

„Prečo? Pretože spravodajstvo stratilo svoju povesť a my to môžeme napraviť. Komunite ponúkame úplnú kontrolu nad spravodajstvom s neobmedzeným prístupom pre všetkých,“ píše Wales na stránke projektu.

Len fakty a nezávislá žurnalistika

Oproti bežným médiám má projekt s názvom WikiTribune publikovať úplne nezávislé, fakticky správne, no najmä neutrálne správy. „Chceme, aby ľudia čítali články podložené faktami, ktoré môžu mať reálny lokálny ale aj medzinárodný dopad. Správy by mali byť jednoducho overiteľné s možnosťou ich dopĺňania a vylepšovania,“ dopĺňa Wales. To je zároveň hlavné pravidlo, ktorým sa budú musieť všetci novinári a prispievatelia riadiť. Články môžu vzniknúť len vtedy, ak si zdroj informácii môže každý dohľadať a overiť. Ak by predsa len niektoré informácie nezodpovedali skutočnosti, čitateľ môže článok označiť alebo opraviť.

Wales očakáva, že WikiTribune peňažnými príspevkami podporí výhradne verejnosť, čo má zaručiť jej nezávislosť. Napokon, sám Wales o WikiTribune hovorí ako o žurnalistike založenej na faktoch. Témy článkov nebudú vyberať novinári, ale navrhovať ich budú v prvom rade čitatelia.

Server bude závislý na prispievateľoch

Wales v tejto súvislosti odštartoval kampaň na podporu nového spravodajského serveru. Očakáva, že z vyzbieraných peňazí bude môcť vyplatiť honoráre 10 profesionálnym novinárom, ktorí budú tvoriť a koordinovať obsah. „Pridávajú sa k nám ľudia, ktorí nás chcú každý mesiac podporovať. Čím viac podporovateľov získame, tým viac novinárov môžeme zaplatiť. S dvoma novinármi to ale nemá zmysel robiť. Najradšej by sme začínali s 10 až 20,“ uviedol Wales pre server BBC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spravodajstvo #Wikipedia #WikiTribune #Jimmy Wales