Pozor na podozrivé rozšírenia do prehliadača. Môžu ukrývať malvér

Na Slovensku sa v posledných týždňoch rozšíril nový trójsky kôn, ktorý využíva podvodné doplnky do prehliadača. Podľa Esetu tento malvér tvorí až 40 percent zo všetkých zaznamenaných útokov na Slovensku.

29.04.2017 15:00
Eset, malvér, Chrome Foto:
Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším počtom infikovaných počítačov trójskym koňom Chromex.
debata

Ak sledujete filmy a seriály cez niektorú z bezplatných streamovacích stránok, mali by ste byť mimoriadne ostražití. V posledných týždňoch sú práve tieto stránky využívané na šírenie malvéru, ktorý si užívatelia do počítača nevedomky nainštalujú. Stránky, ktoré ponúkajú bezplatné sledovanie filmov a seriálov obvykle vyžadujú, aby užívateľ niekoľkokrát klikol na video. Na pozadí sa mu potom otvoria nové okná prehliadača s reklamami. Tieto stránky môžu mať slovenskú aj českú doménu. “Útočníci cez niektoré z týchto reklamných okien presmerujú používateľa na web, ktorý má za cieľ presvedčiť ho, aby si do prehliadača nainštaloval dodatočné rozšírenia,” informoval Eset, ktorý na nový spôsob šírenia malvéru upozornil.

Podozrivé doplnky do prehliadača Google Chrome

Na inštaláciu doplnkov stránky upozorňujú prostredníctvom vyskakujúcich okien, a to dovtedy, kým obeť túto možnosť nepotvrdí. Následne je užívateľ presmerovaný do obchodu Chrome Web Store, v ktorom má za úlohu potvrdiť inštaláciu nepotrebného, no najmä škodlivého rozšírenia do prehliadača Chrome. “V sledovaných prípadoch išlo najmä o aplikácie s bežnými názvami ako Triger Warnings on Campus, Olympic atletics alebo Cycling at the 2016 Olympics. Ani jedna z nich nemá náhľadový obrázok či hodnotenie, navyše sa v obchode objavili len pred niekoľkými dňami,” dopĺňa Eset.

Trójsky kôň Chromex sa ukrýva v podvodných... Foto: Eset
ESET Chromex rozsirenie Trójsky kôň Chromex sa ukrýva v podvodných doplnkoch do prehliadača Google Chrome.

Rozšírenia po nainštalovaní do prehliadača môžu čítať a upravovať všetky dáta prenášané medzi počítačom a stránkami. Obeť môžu nasmerovať aj na inú stránku so škodlivým kódom.

Zbaviť sa podvodných doplnkov je jednoduché

V prípade, že ste si podobné rozšírenie do prehliadača nainštalovali, Eset ho najprv odporúča manuálne odinštalovať. Zoznam nainštalovaných doplnkov si môžete skontrolovať zadaním “chrome://exten­sions” do riadka s webovou adresou. Ak ste doplnok do prehliadača nainštalovali dávnejšie, je tiež odporúčané skontrolovať, či sa vďaka doplnku do systému neinfiltroval aj iný malvér. Použiť je možné ľubovolný antivírus. Eset napríklad ponúka bezplatný jednoúčelový Online Scanner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #malvér #Eset #trójsky kôň #streaming