Smartfón nabitý za 5 minút? Už na budúci rok, tvrdia výskumníci

Technológiu pre rýchle nabíjanie batérií bude na budúci rok používať hneď niekoľko výrobcov, tvrdí izraelský startup StoreDot, ktorý ju niekoľko rokov vyvíjal.

13.05.2017 12:46
batérie, mobil, nabíjačka, smartfón, nabíjanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Li-Ion batérie v mobiloch zatiaľ stále nenašli svojho plnohodnotného nástupcu, aj keď sa o ňom špekuluje už dlhšiu dobu. Možnosti výrobcov mobilov sú preto veľmi obmedzené. Buď použijú batériu s väčšou kapacitou (ktorá ale automaticky nemusí znamenať vyššiu výdrž), optimalizujú hardvér a softvér alebo si pomôžu technológiami pre rýchle nabíjanie. Pri poslednej spomínanej možnosti je možné nabíjanie skrátiť z niekoľkých hodín na niekoľko desiatok minút.

Plne nabitá batéria za 5 minút

Izraelská firma StoreDot v roku 2015 predstavila technológiu, vďaka ktorej je vraj možné mobil z nuly na sto percent nabiť už v priebehu piatich minút. Prvotné ohlasy boli síce pozitívne, no o reálnom uplatnení mnohí pochybovali. Podľa šéfa firmy, Dorona Myersdorfa, bude technológia súčasťou niekoľkých smartfónov predstavených na budúci rok. Myersdorf to uviedol v rozhovore pre server BBC. Zároveň odmietol prezradiť, ktorým výrobcom firma technológiu poskytla.

Akékoľvek rýchle nabíjanie obvykle generuje väčšie teplo, ktoré môže mať negatívny vplyv na batériu. Výrobcovia si navyše budú dávať veľký pozor na to, či batéria, respektíve technológia, ktorou je nabíjaná, bude dostatočne bezpečná, nech už je krátkodobý prínos pre spotrebiteľa akýkoľvek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #startup #StoreDot #batéria #Li-Ion #nabíjanie