Mobil bez loga od zakladateľa Androidu láka dizajnom a výbavou

Mobil, ktorý nemá oficiálne označenie ani logo, má zaujímavú výbavu, odolné telo z titánu a keramiky a displej s netradičným výrezom. Pod jeho vývoj sa podpísal spoluzakladateľ Androidu, Andy Rubin.

31.05.2017 10:05
Essential, Andy Rubin Foto:
Smartfón Essential Phone má zvláštny vykrojený displej.
debata

Ľuďom zasväteným do histórie Androidu netreba Andyho Rubina predstavovať. Tí ostatní by mali aspoň vedieť, že Rubin je jedným zo zakladateľov Androidu a človekom, ktorý počas niekoľkých rokov pomáhal formovať vývoj celého ekosystému. V súčasnosti sa už na jeho vývoji nepodieľa, no je v exekutíve spoločnosti Essential, ktorá sa viac než na softvér orientuje na hardvér. Jej prvotinou je špičkový smartfón, ktorý nemá oficiálny názov, ani logo. Napriek tomu sa od lacných čínskych mobilov bez mena líši. Má odolné telo s titánovým rámom, netypický „vykrojený“ displej, prémiové parametre a predovšetkým zaujímavú (aj keď nie bezkonkurenčnú) ce­nu.

Displej má v hornej časti čiernu „dieru“

Mobil Essential Phone na prvý pohľad zaujme svojim 5,7-palcovým displejom. Pokrýva takmer celú prednú stranu s výnimkou spodnej časti, fotoaparátu a reproduktoru. Na ich mieste sa nachádza oblúkovitý výrez a čierna diera. Netradičný displej môže byť pre niekoho chybou krásy, pre iného príjemným rozmarom, ktorým sa odlíši od ostatných. „Je to unikátny dizajn a navyše veľmi chytré riešenie. V strednej časti stavovej lišty v Androide sa aj tak ikony nenachádzajú, takže je to efektívne riešenie,“ píše magazín The Verge.

V útrobách telefónu sa nachádza výkonné osemjadro Qualcomm 835, štyri gigabajty operačnej pamäte a štedré, 128 GB úložisko. Na zadnej strane sa nachádza kombinovaný 13-megapixelový fotoaparát s klasickým a monochromatickým snímaním, podobne ako u vlajkových lodí Huawei P9 a P10. Selfie je zas možné fotiť pomocou 8-megapixelového predného foťáku.

Voliteľným príslušenstvom je napríklad prídavný... Foto: Essential
Essential, Andy Rubin Voliteľným príslušenstvom je napríklad prídavný foťák so širokouhlou šošovkou.

Essential sa snaží vzbudiť dojem, že nový mobil bude modulárny. No nie je tomu tak úplne. Základný hardvér nie je možné meniť, no pomocou magnetov a dvoch konektorov je možné k zadnej časti telefónu pripnúť sekundárnu kameru s 360-stupňovou šošovkou. Rovnaké konektory možné využiť aj pri pripojení k nabíjacej stanici a neskôr aj k spojeniu mobilu s ďalším príslušenstvom. Ak smartfónu niečo chýba, je to klasický 3,5-milimetrový konektor na slúchadlá.

Namiesto hliníka titán, namiesto plastu keramika

Mobil by mal byť primerane odolný, aj keď s vodou si neporadí. Odolať by však mal drsnejšiemu zaobchádzaniu a drobným pádom. Namiesto hliníka sú bočné lišty vyrobené z odolného titánu, zadná časť z keramiky a prednú časť s displejom pokrýva krycie sklo Gorilla Glass.

Výsledná cena? 699 dolárov. Otázne je, či okrem značky akou je Andy Rubin, dokáže telefón sám seba predať. Konkurencia je veľká a čínske firmy už ponúkajú telefóny podobných kvalít a za nižšiu cenu. A bez vykrojeného displeja, ktorý je síce perličkou, no zrejme nie dostatočnou zámienkou k nákupu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #android #Essential #Andy Rubin